Vinurile moldoveneşti şi georgiene 'vor sta în capul mesei' la summitul de la Vilnius (presa)
Pentru oaspeţii care vor sosi la reuniunea de la Vilnius au fost pregătite vinuri moldoveneşti şi georgiene. Adică exact acelea pe care sanitarul şef de la Moscova le declarase indezirabile. Acestea vor fi servite la prânzul oferit la finalul summitului. Vinurile moldoveneşti vor mai fi prezente şi la cina oficială a forului parlamentar al comunităţii democraţiilor, organizat în comun cu preşedinţii comisiilor de politică externă din ţările membre UE şi cele din Parteneriatul Estic, care va avea loc tot în capitala lituaniană, scrie Europa Liberă, citându-l pe ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, Igor Klipii.
Cei peste 500 de participanţi şi oaspeţi la summitul de la Vilnius vor putea degusta vinurile moldoveneşti şi în cadrul unei expoziţii speciale organizate de cele două companii vinicole selectate. Este vorba de Etcetera, declarată marca comercială a anului 2013 şi, Cricova, ale cărei beciuri au devenit cartea de vizită a Republicii Moldova. Participanţii la summit-ul de la Vilnius vor fi serviţi şi cu miez de nucă, dar şi cu prune uscate moldoveneşti, potrivit Europa Liberă.
Adevărul scrie că în preajma summitului de la Vilnius, care va începe joi, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au semnat un articol comun în care vorbesc despre importanţa Parteneriatul Estic, ca instrument prin care UE îşi apropie ţările din vecinătatea estică. Cei doi oficiali subliniază progresele realizate de Republica Moldova şi Georgia, care vor parafa vineri acordurile de asociere, şi reiterează faptul că rămâne valabilă oferta pentru Ucraina de a semna acordul la Vilnius.
'Dosarul ţăranilor, cu greutate la CEDO', titrează Adevărul care se referă la cei 1.651 de agricultori din raionul Dubăsari, care s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului că au fost împiedicaţi de autorităţile separatiste să-şi lucreze pământurile. 'Ca şi în cazul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, care au câştigat anul trecut la CEDO, ne aşteptăm la o decizie istorică', a declarat juristul Ion Manole de la Promo Lex. Ţăranii păgubiţi speră că CEDO le va face dreptate. Unul dintre proprietari povesteşte în Adevărul că unii ţărani au reuşit să ajungă la loturi mituind aşa-zişii ofiţeri de la posturi. Ca să meargă 'legal', administraţia de la Tiraspol i-a obligat să semneze nişte acte prin care să recunoască că terenurile le aparţin separatiştilor.
'Economia regiunii transnistrene, pe butuci', titrează Ziarul Naţional. Situaţia economică a regiunii transnistrene este una precară, iar acceptarea implementării de către autorităţile din stânga Nistrului a prevederilor Acordului de Asociere cu UE reprezintă singura soluţie viabilă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă agenţii economici, se arată într-o analiză a Centrului Analitic 'Expert-Grup'. Autorii susţin că ponderea exporturilor regiunii orientate spre UE, în primele trei trimestre, constituie 53%, iar cea a exporturilor în CSI - 47%.