Vinul moldovenesc ar putea reveni pe piaţa Rusiei la începutul iernii

Vinuri din Republica Moldova
Vinuri din Republica Moldova (Epoch Times România)

"Decizia de revenire a vinurilor moldoveneşti pe pieţele din Rusia ar putea fi luată până la 1 decembrie", a afirmat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, făcând bilanţul vizitei sale la Moscova care a avut loc săptămâna trecută.

Ministrul a precizat că la această înţelegere s-a convenit în cadrul întrevederii cu noua conducere a Rospotrebnadzor. "Mi s-a spus clar: cel mult în zece zile, va fi luată o decizie. Vom vedea care va fi această decizie. Eu sper că va fi nu atât în folosul vinificatorilor din Republica Moldova, cât în folosul consumatorilor din Federaţia Rusă", a spus ministrul.

Bumacov a amintit că autoritatea sanitară rusă doreşte ca Moldova să dispună de un sistem naţional de control al calităţii, care să nu permită exportul de produse necalitative sau falsificate.

"Rospotrebnadzorul doreşte să se convingă că noi avem un sistem naţional de control al calităţii care nu ar permite exportul producţiei contrafăcute sau ofensive, ceea ce noi am demonstrat cu lux de amănunte. Noi avem şi un plan de acţiuni. Am anulat toate autorizaţiile care au fost eliberate anterior de alte laboratoare. Am stabilit că numai laboratorul nostru de referinţă, acreditat de Federaţia Rusă, şi în Uniunea Europeană, va elibera, de acum înainte, certificate pentru export. Am trecut de la certificarea loturilor mari la certificarea loturilor mai mici, ceea ce este, de fapt, mai costisitor pentru producătorii noştri. Dar, având în vedere că clientul are dreptate, am făcut absolut tot ce s-a cerut", a subliniat oficialul.

Conform spuselor sale, unul dintre motivele pentru care vinurile moldoveneşti de calitate joasă ajung pe piaţa rusă este acela că vinurile se importă în vrac şi se îmbuteliază în Rusia, sau trec prin Abhazia şi Belarus.

Din 11 septembrie, Rospotrebnadzor a interzis importul de vinuri moldoveneşti sub pretextul că acestea ar fi de calitate proastă, precizează Infotag. Mulţi sunt de părere că adevăratul motiv al acestei decizii, este dorinţa Moscovei de a nu admite parafarea de către R.Moldova a Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, la Vilnius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe