Minerii din Chile adusi la suprafata

Primii dintre cei 33 de mineri prinsi in subteran in Chile au fost adusi in siguranta la suprafata intr-o capsula putin mai lata decat umerii unui om, miercuri, dupa doua luni de sedere la mare adancime.
Pana in dimineata zilei de 13 octombrie, opt mineri erau deja eliberati din abis, dupa o operatiune de salvare metodica si un efort care a implicat organizatii din toata lumea.
Salvatori, rude si prieteni au izbucnit in urale in timp ce minerii ieseau unul cate unul din mina.
Florencio Avalos, un tata a doi copii, a fost primul care a ajuns sa respire aer proaspat dupa 69 de zile, in urma unei ascensiuni printr-un put de salvare de aproximativ 1000 de metri.
Imbratisat si sarutat de catre rude, Avalos, 31 de ani, parea foarte sanatos dupa ascensiunea care a durat aproape 16 de minute.
El a fost imbratisat de presedintele chilean Sebastian Pinera in timp ce multimea din jur scanda "Viva Chile!".
Minerii au petrecut un record de 69 zile in caldura umeda a minei de aur si cupru in Chile, in desertul nordic Atacama. Mina in care au fost prinsi s-a prabusit pe 5 august.
Echipele de salvare au descoperit ca minerii sunt in viata in mod miraculos, la 17 de zile dupa prabusirea minei. Acest lucru a fost posibil deoarece prabusirea a lasat un canal de 20 cm diametru prin care minerii au putut respira.
Putul a servit pe tot parcursul drept singura cale de comunicatie a minerilor cu lumea de afara. Prin canal acestia au primit mancare, apa, scrisori de la familie si clipuri video, pentru a le mentine moralul.
Echipele de salvare se asteapta sa aduca toti oamenii ramasi in subteran in urmatoarele doua zile.
Dupa saptamani in care echipele de salvare au forat un canal ingust pana la adancimea la care erau prinsi minerii si au pregatit o capsula speciala, etapa finala a inceput atunci cand un membru al echipei de salvare a coborat cu capsula in noaptea de marti.
Minerii, care au stabilit un nou record de sedere in subteran, au facut exercitii fizice in ultima perioada, pentru a scapa de greutate in vederea ascensiunii.
Inginerii sustin ca etapa finala de salvare inca mai are riscurile sale, dar ca in general capsula a putut fi manipulata bine in tunelul de evacuare.
Fiecare calatorie ar trebui sa ia aproximativ 15 minute. Capsula calatoreste cu aproximativ 1 metru pe secunda, si isi poate mari viteza la 3 metri pe secunda in cazul in care minerul transportat are necazuri.
Minerii pot comunica cu echipele de salvare folosind un interfon cu care este prevazuta capsula. Cand ajung sus, minerii sunt pusi sub observatie intr-un spital din apropiere, pentru o perioada de doua zile.