Miliardarul Forbes, Mihai Anghel este cercetat pentru evaziune fiscală

Patronul Cerealcom Mihai Anghel, unul dintre miliardarii intraţi în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, este cercetat în stare de libertate de către procurorii DIICTOT pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi contrabandă în comerţul cu cereale, notează site-ul money.ro.
(photos.com)
Ana Petrescu
20.08.2012

Patronul Cerealcom Mihai Anghel, unul dintre miliardarii intraţi în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, este cercetat în stare de libertate de către procurorii DIICTOT pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi contrabandă în comerţul cu cereale, notează site-ul money.ro.

Pe data de 17 august au fost efectuate percheziţii la mai multe societăţi deţinute de magnat. Mihai Anghel a fost reţinut timp de 24 de ore, după care a fost eliberat, fiind cercetat acum în stare de libertate.

Procurorii DIICTOT îl acuză pe omul de afaceri doljean că alături de alte 20 de persoane de cetăţenie română şi libaneză, a comis infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals.

Mihai Anghel, care anul trecut a ocupat locul 106 în topul Forbes “500 Miliardari” are o avere de 39 milioane euro şi este cercetat pentru rambusări ilegale de TVA în valoare de 200.000 euro.

Cercetările DIICTOT în cazul Anghel au fost începute acum şase ani

Cercetările au fost începute de către procurorii DIICOT acum şase ani de zile. În prima fază, s-a stabilit în urma anchetei că în perioada 2002-2006, miliardarul a primit ilegal, prin intermediul firmelor sale, returnări de TVA de aproximativ cinci milioane de euro, echivalentul a circa 20 de milioane de lei.

SC Cerealcom SA ar fi încasat suma de 4,5 milioane de lei, SC Cervina SA Segarcea - 3,4 milioane de lei, SC Oltyre SA Craiova - 2,8 milioane de lei, SC Redias SA Redea din judeţul Olt - 4,9 milioane de lei, iar SC Crama Segarcea SRL - 370.000 de lei.
Conform datelor din dosar, Mihai Anghel a achiziţionat între anii 2002-2006 mai multe utilaje şi, în baza unor facturi, a obţinut returnări ilegale de TVA.

În 2008, dosarul în care magnatul român este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals şi înşelăciune a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în vederea efectuării unei expertize. Dosarul s-a reîntors la DIICTOR atunci când DNA Craiova a stabilit că suma obţinută ilegal din rambursări de TVA de către Anghel este de 200.000 de euro, nu de cinci milioane.

Omul de afaceri susţine că este nevinovat şi spune că nu ştie nici până în prezent care sunt acuzaţiile care i se aduc, deşi dosarul “se plimbă” de şase ani între DNA şi DIICOT, toate informaţiile putând să-i fie puse la dispoziţie oricând.

De asemenea, Anghel este acuzat că a cumpărat acţiunile Cerealcom fără a reevalua capitalul social. Magnatul ar fi plătit 1.9 milioane de lei, dar valoarea reală a acţiunilor ar fi fost de 12 milioane de lei. Totodată, afaceristul are în arendă peste 20.000 de hectare de teren agricol în sudul judeţului Dolj.

În ceea ce priveşte prezenţa sa în topul Forbes, miliardarul declara în 2011 că, în ultimile două decenii, a făcut profit din agricultură şi că locuieşte “într-o casă cu trei camere, asta e situaţia, şi încerc să dezvolt afacerea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor