Mike Pompeo - turneu în Europa Centrală pentru a contracara influenţa Chinei şi a Rusiei
alte articole
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, va călători săptămâna aceasta în Europa Centrală şi de Est pentru a discuta probleme de securitate regională, acţiuni de combatere a influenţei chineze şi ruse în regiune şi de cooperare energetică.
Pompeo va vizita Republica Cehă pe 11 august, unde se va întâlni cu omologul său ceh Tomas Petříček pentru a comemora 75 de ani de la eliberarea Cehoslovaciei occidentale în al doilea război mondial de către armata americană. Pompeo se va întâlni, de asemenea, cu premierul ceh Andrej Babis pentru a discuta despre cooperarea în domeniul energiei nucleare şi va avea „o întrevedere de curtoazie” cu preşedintele ceh Milos Zeman, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Principalele subiecte ale discuţiilor lui Pompeo în Republica Cehă vor fi apărarea şi cooperarea economică, precum şi protejarea drepturilor omului, potrivit lui Philip Reeker, secretarul adjunct al Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice.
Reeker a subliniat diferenţa dintr eliberarea Cehoslovaciei de vest de către armata americană de sub ocupaţia germană, în 1945, de eliberarea de către Armata Roşie sovietică, care a impus o dictatură comunistă şi practic a ocupat ţara până la dezintegrarea blocului comunist estic în Europa.
Cehia, ca parte a unei iniţiative cuprinzătoare de securitate 5G, a găzduit o conferinţă în care reprezentanţii guvernelor din peste 30 de ţări, Uniunea Europeană şi NATO au dezvoltat Propunerile de la Praga: un set de recomandări şi principii pentru proiectarea, dezvoltarea şi menţinerea securităţii reţelelor 5G.
Pe 13 august, Pompeo va călători în Slovenia, unde va semna o declaraţie comună privind securitatea 5G cu ministrul de Externe al Sloveniei, Anze Logar, şi se va întâlni cu preşedintele Sloveniei, Borut Pahor şi cu premierul Janez Jansa, pentru a discuta, de asemenea, despre cooperarea dintre cele două ţări în domeniul energiei nucleare şi de asemenea „integrarea Balcanilor de Vest”, potrivit Departamentului de Stat.
Pompeo va călători la Viena, Austria, pe 14 august pentru a se întâlni cu ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg şi cu cancelarul Sebastian Kurz, pentru a discuta despre comerţ, investiţii şi securitate regională.
De asemenea, Pompeo se va întâlni la Viena cu Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
AIEA este însărcinat să monitorizeze respectarea, de către Iran, a acordului nuclear din 2015 din care Statele Unite s-au retras în 2018. Austria este „un hub-est-vest, un loc pentru dialogul şi negocierile internaţionale”, a spus Reeker, adăugând că Statele Unite au o misiune la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu sediul acolo.
Ultima oprire a călătoriei a lui Pompeo va fi Polonia. Pe 15 august, el se va întâlni cu premierul polonez Mateusz Morawiecki şi cu ministrul de Externe, Jacek Czaputowicz, pentru a aborda o gamă largă de subiecte: de la cooperarea în domeniul apărării şi recuperarea post-pandemie, la securitatea reţelelor 5G şi iniţiativa „Celor Trei Mări”.
De asemenea, Pompeo se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi va participa la o ceremonie pentru a comemora „centenarul bătăliei de la Varşovia din 1920, în care forţele poloneze au învins bolşevicii”.
Polonia va sărbători, de asemenea, în august, 40 de ani de la crearea Solidarităţii, uniunea sindicală şi politică vector al eroziunii blocului comunist estic, care a avut o contribuţie masivă la prăbuşirea comunismului în Europa şi la căderea Cortinei de Fier.
"Polonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi puternici aliaţi ai noştri", a spus Reeker. „Ne bucurăm de un nivel fără precedent de relaţii bilaterale.”
Polonia găzduieşte „mii de trupe americane care se rotesc anual ca parte a eforturilor noastre comune pentru asigurarea securităţii europene” şi s-a oferit să contribuie cu resurse la creşterea prezenţei militare a Statelor Unite, a afirmat Reeker.
Polonia este unul dintre puţinii aliaţi ai NATO care îşi îndeplineşte obligaţia de a cheltui 2% din PIB pe apărare, la care s-au angajat toţi membrii NATO.