Secretarul de stat american: Trump va lua măsuri împotriva aplicaţiilor chineze controlate de Partidul stat
alte articole
Preşedintele Donald Trump va iniţia, în următoarele zile, măsuri împotriva unor aplicaţii sub tutela Partidului Comunist Chinez - inclusiv Tiktok - care reprezintă ameninţări la adresa securităţii naţionale, potrivit secretarului de stat, Mike Pompeo.
Trump a declarat reporterilor la bordul Air Force One, pe 31 iulie, că va interzice Tiktok în Statele Unite imediat după 1 august, deşi Casa Albă nu a făcut niciun anunţ în această privinţă.
"Preşedintele Trump a făcut suficiente afirmaţii şi vom rezolva acest lucru", a declarat Pompeo pentru Fox News într-un interviu difuzat pe 2 august. „Şi aşa va acţiona în zilele următoare, adresând o gamă largă de riscuri de securitate naţională prezentate de aplicaţiile software conectate la Partidul Comunist Chinez".
Tiktok nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a The Epoch Times.
Ca răspuns la anunţul lui Trump din 31 iulie, reprezentantul principal al companiei din SUA a declarat că aplicaţia „nu intenţionează să plece nicăieri”.
Oficialii americani şi experţii în securitate cibernetică au avertizat demult că aplicaţia este un instrument de supraveghere controlat de regimul comunist. Tiktok este foarte popular în rândul tinerilor din toată lumea, compania afirmând că aplicaţia sa este folosită de peste 100 de milioane de americani.
Conform legii securităţii cibernetice a regimului comunist, toate companiile chineze şi străine de pe teritoriul chinez trebuie să permită Ministerului Securităţii chineze acces nerestricţionat la toate datele stocate şi la codul sursă al aplicaţiilor.
De curând, China a introdus legislaţie care cere transparentizarea conţinutului oricăror mesaje electronice care se transmit pe teritoriul chinez, desfiinţând, practic, orice criptare de mesaje de email sau comunicaţii, inclusiv pentru firmele străine care operează în China.
Regimul comunist este cunoscut pentru desfăşurarea de programe - precum Proiectul 863 - prin care fură proprietatea intelectuală, tehnologie şi secrete de fabricaţie pe scară largă, generând în timp falimentul economiilor occidentale care plătesc cercetarea şi dezvoltarea acestor tehnologii.
Extinzând observaţiile lui Trump despre Tiktok, Pompeo a lărgit domeniul de aplicare al viitoarei serii de măsuri care vor afecta aplicaţiile controlate de regimul de la Beijing.
Modul în care s-a exprimat secretarul de stat Mike Pompeo sugerează că administraţia ia în considerare acţiuni care nu ar viza o singură aplicaţie. Pompeo a spus că administraţia „elaborează o soluţie. Cred că veţi vedea anunţul preşedintelui în curând”.
„Aceste companii de software chineze care fac afaceri în Statele Unite, fie că este vorba de Tiktok sau Wechat, sunt o groază... transmit date direct Partidului Comunist Chinez, aparatului lor de securitate naţională”, a afirmat Pompeo.
„[Aceste date] ar putea fi informaţii despre reşedinţa utilizatorilor, numerele lor de telefon, prietenii lor, conexiuni.... Acestea sunt problemele de care preşedintele Trump a subliniat că vom avea grijă. Acestea sunt adevărate probleme de securitate naţională. Sunt adevărate probleme de confidenţialitate pentru americani”.
Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a The Epoch Times.
Trump a anunţat măsurile la scurt timp după ce au apărut rapoarte conform cărora Microsoft a început să vorbească despre cumpărarea aplicaţiei Tiktok. Trump a spus reporterilor că nu va susţine achiziţia. Microsoft a refuzat să comenteze.
Liderul minoritarilor din Senat, Chuck Schumer (DN.Y.), a declarat pe 2 august că întrebările cheie ar trebui rezolvate, în cazul în care ar ar urma să fie trecută o achiziţie a Tiktok de către Microsoft, inclusiv dacă entitatea rezultată va menţine legături cu regimul chinez, locul de stocare a datelor.
„Am fost împotriva Tiktok. Am fost printre primii care am expus legăturile cu China. Am cerut ca Tiktok să fie interzisă în America ”, a spus Schumer.
Utilizarea Tiktok a fost deja restricţionată în anumite părţi din sectoarele private şi publice din Statele Unite şi din Occident. Camera Reprezentanţilor a votat, în 20 iulie, o măsură de interzicere a folosirii aplicaţiei Tiktok pe toate dispozitivele guvernului. În decembrie anul trecut Pentagonul a ordonat personalului militar să şteargă aplicaţia de pe dispozitivele guvernamentale.
India a interzis Tiktok şi alte 58 de aplicaţii chineze în iunie, spunând că reprezintă ameninţări pentru „securitate şi suveranitate”.
În 2019, Tiktok a plătit o amendă de 5,7 milioane USD pentru colectare ilegală de informaţii personale de la utilizatorii sub vârsta de 13 ani, cu încălcarea legilor privind confidenţialitatea copiilor în SUA.
Coreea de Sud a amendat recent Tiktok pentru încălcări de confidenţialitate similare.
Un raport al firmei de securitate cibernetică Penetrum a descoperit că aplicaţia „recoltează excesiv date”.
„Din înţelegerea şi analiza noastră, se pare că Tiktok transmite o cantitate excesivă de date de la utilizatorii săi şi că datele colectate sunt parţial - dacă nu chiar complet - stocate pe serverele chineze la [furnizorul de servicii de internet] Alibaba”, se arată în raport.
Alibaba este un gigant de internet din China, controlat de Partidul Comunist Chinez.
The Epoch Times a raportat în iulie că ByteDance, compania-mamă a Tiktok, angajează personal în China pentru a cenzura conţinutul aplicaţiei din întreaga lume.
Aplicaţia a cenzurat, cu câteva săptămâni în urmă, un adolescent american care a criticat maltratarea, de către regimul comunist chinez, a musulmanilor uiguri din Xinjiang, precum şi un student chinez care a ironizat imnul naţional chinez.