Foşti investigatori ai Mossad: Cipuri-spion chineze găsite pe servere produse de Super Micro
alte articole
Acţiunile Super Micro Computer Inc au scăzut marţi cu 16% după ce Bloomberg News a susţinut că o compania de telecomunicaţii majoră din SUA a descoperit un cip ostil pe un server al Super Micro, potrivit Reuters.
Într-un articol publicat joia trecută, Bloomberg Businessweek a precizat că sistemele Super Micro au fost infiltrate de microcipuri-spion instalate de agenţi de informaţii chinezi.
Super Micro, un producător de servere pentru calculatoare, a negat afirmaţiile făcute în ambele articole.
Marţi, Bloomberg l-a citat pe consultantul în domeniul securităţii Yossi Appleboum, care a declarat că a descoperit microcipul ostil în luna august în timp ce investiga comunicaţii neobişnuite pe un server al firmei de telecomunicaţii. Articolul nu a numit compania americană de telecomunicaţii.
Super Micro a afirmat marţi că nu este la curent cu niciunul dintre cazurile descrise de Bloomberg.
“Nu am văzut nicio dovadă privind componente neautorizate în produsele noastre, nicio agenţie guvernamentală nu ne-a informat că au descoperit componente neautorizate pe plăcile noastre şi niciun client nu a raportat că a descoperit o astfel de componentă neautorizată”, potrivit declaraţiei date de Super Micro.
Experţi în securitate şi autorităţi din SUA şi Marea Britanie au afirmat că nu ştiu nimic despre atacurile descrise în articolul publicat joia trecută, care a citat 17 surse anonime. De asemenea, ei şi-au manifestat surpriza faţă de discrepanţa dintre afirmaţiile făcute în articolul publicat de Bloomberg Businessweek şi negările puternice ale Super Micro şi ale altor companii numite în articol.
Reprezentanţi ai AT&T şi Sprint Corp au afirmat marţi că ei nu folosesc servere Super Micro. T-Mobile US Inc şi Verizon Communications Inc au precizat că nu au fost afectate de vreun atac precum cel descris de Bloomberg.
Appleboum, care este director executiv al firmei de securitate cibernetică Sepio Systems, a declarat pentru Reuters că a descoperit componente ostile pe servere Super Micro la mai mult de o companie americană de telecomunicaţii.
El a refuzat să identifice companiile de telecomunicaţii sau să menţioneze cum au fost introduse acele componente pe servere.
Din comitetul director al Sepio System face parte fostul director al Mossad, Tamir Pardo, iar în comitetul consultativ este Robert Bigman, fost agent CIA însărcinat cu securitatea informaţiilor.
China este cunoscută pentru activităţile de spionaj cibernetic, ce vizează inclusiv informaţii economice. În 2010, 15% din traficul global pe internet a fost redirecţionat prin China timp de 18 minute, incident fără precedent în istoria atacurilor cibernetice chineze, care ridică întrebări majore cu privire la intenţiile regimului comunist şi lipsa sa de transparenţă.
Potrivit legilor adoptate recent de autorităţile comuniste de la Beijing, companiile trebuie să coopereze cu serviciile de informaţii, inclusiv prin dezvăluirea informaţiilor privind tehnologiile folosite. Legea se aplică inclusiv companiilor străine şi este considerată una dintre modalităţile prin care Beijingul a obligat occidentul să cedeze secrete tehnologice dacă doreşte să aibă acces pe piaţa internă a Chinei.