China depune “eforturi fără precedent pentru a influenţa opinia americană” înaintea alegerilor pentru Congresul SUA [şefa Departamentului pentru Securitate]

Kirstjen Nielsen, secretarul american pentru Securitate Internă (DHS) (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
12.10.2018

China depune “eforturi fără precedent pentru a influenţa opinia americană” înaintea alegerilor pentru Congres şi reprezintă “cea mai mare ameninţare pe termen lung în domeniul contrainformaţiilor” pe care o înfruntă SUA, au declarat miercuri înalt oficiali în domeniul securităţii americane.

În cadrul unei audieri în Senat, Kirstjen Nielsen, secretarul Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), s-a referit la “ameninţările care vin din partea altor state naţionale ... pentru a ne influenţa alegerile”, declarând senatorilor: “China, în mod categoric, întreprinde un efort fără precedent pentru a influenţa opinia americană ... Până acum nu am văzut încercări ale chinezilor de a compromite procesul electoral” american.

Întrebată dacă China reprezintă o ameninţare mai semnificativă decât Rusia, directorul FBI Christopher Wray, care a depus mărturie în Comisia pentru Securitate Internă şi Probleme Guvernamentale din Senat împreună cu şefa DHS, a adăugat:

În multe moduri, China reprezintă cea mai amplă şi complicată ameninţare pe termen lung cu care ne confruntăm în domeniul contrainformaţiilor.

Rusia luptă în multe moduri pentru a rămâne relevantă după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Ei poartă lupta în prezent. China poartă bătălia de mâine, de poimâine şi pentru viitor, şi acest lucru afectează fiecare sector al economiei noastre, fiecare stat din ţară şi aproape fiecare aspect pe care îl preţuim.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a acuzat China că încearcă să interfereze cu alegerile congresionale din 6 noiembrie, susţinând că Beijingul nu doreşte ca republicanii să obţină un rezultat bun.

“China a încercat să interfereze cu alegerile noastre ce vor avea loc în luna noiembrie. Împotriva administraţiei mele”, a declarat Trump la o întâlnire din 26 septembrie a Consiliului de Securitate al ONU. “Ei nu doresc ca eu sau noi să câştigăm, pentru că sunt primul preşedinte care a provocat vreodată China în domeniul comerţului şi deoarece câştigăm în această privinţă”.

Beijingul a respins acuzaţiile.

În prezent, Departamentul de Justiţie american investighează activităţile ruşilor la alegerile prezidenţiale din 2016, în special pentru a afla dacă Moscova a cooperat cu campania lui Trump pentru a influenţa rezultatul alegerilor.

De altfel, o anchetă similară condusă de Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, care este controlată de republicani, a determinat deja că nu există nicio dovadă privind colaborarea dintre campania Trump şi Rusia.

Oficiali din comunitatea de informaţii americană au descoperit că Moscova a recurs la campanii complexe pentru a influenţa alegerile americane.

Rusia a negat toate acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor