Mii de ucraineni protestează împotriva preţurilor tot mai mari la utilităţi

Ucrainenii participă la un marş în Kiev împotriva creşterii preţurilor la utilităţi, 16 mai 2015
Ucrainenii participă la un marş în Kiev împotriva creşterii preţurilor la utilităţi, 16 mai 2015 (Captură Foto)

Mii de ucraineni au mărşăluit sâmbătă în Kiev pentru a protesta împotriva preţurilor tot mai mari la utilităţi şi pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de politicile economice ale premierului Arseni Iaţeniuk.

La marşul care a avut loc de-a lungul unuia dintre principalele bulevarde din centrul capitalei ucrainene au participat peste 5.000 de oameni, care au afişat pancarte şi bannere pe care erau scrise slogane legate de recenta creştere drastică a preţurilor la utilităţi.

Printre mesajele manifestanţilor se putea citi “Iaţeniuk înseamnă sărăcie pentru Ucraina” sau “Nu ştiţi cum să munciţi? Mergeţi ca şi vânzător pentru Roshen”, făcându-se referire la fabrica de ciocolată a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

În 1 mai, preţurile pentru apă rece şi caldă au crescut cu 71%, în timp ce cu o lună înainte preţurile la gaz au crescut cu un uimitor 285%.

De asemenea, unele rapoarte susţin că aceste preţuri vor continua să crească.

Creşterile preţurilor au loc într-un moment în care ucrainenii deja se chinuie să îşi plătească facturile la utilităţi. Un raport publicat în ianuarie a arătat că aproape 30% dintre cetăţenii Ucrainei nu au fost capabili să acopere aceste cheltuieli.

Anul trecut, preţurile la utilităţi au crescut cu 35%, în timp ce preţurile pentru transport, medicamente şi alimente au crescut între 50 şi 200%.

În 2014, economia ucraineană s-a diminuat cu 7,5% iar inflaţia a crescut, fiind cel mai greu an economic pentru Ucraina în ultimele peste 7 decenii. Banca Centrală a Ucrainei a prezis că economia ţării va continua să se contracte cu alte până la 5 procente în acest an şi că inflaţia va rămâne la 18%.

În acelaşi timp, Kievul a crescut cheltuielile sale militare într-o încercare de a-şi întări armata, care este prinsă într-un conflict separatist în estul ţării cu paramilitarii susţinuţi de Rusia.

Conflictul a luat vieţile a peste 6.100 de oameni până acum şi, în ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk, riscul amplificării conflictului este foarte ridicat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe