Mihai Popşoi: „Justiţia lui Dodon a redus pedepse, a clasat dosare şi a eliberat pe un capăt criminali”

Mihai Popşoi
Mihai Popşoi (unpaspentru.md)

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Preşedinţia Republicii Moldova cu tema: „Criminalii părăsesc închisorile, dosare de rezonanţă se închid – totul sub paravanul alegerilor”, deputatul PAS, Mihai Popşoi, a menţionat că eliberările recente, scoaterea de sub învinuire şi reducerea pedepselor pentru o mulţime de criminali odioşi demoralizează şi umilesc atât funcţionarii de bună credinţă din domeniul justiţiei cât şi cetăţenii de rând ai statului chinuit de atâta nedreptate.

„În Moldova lui Dodon, dacă furi o găină poţi muri cu zile după gratii, iar dacă furi miliarde, eşti ucigaş, ai fost condamnat pentru viol sau pedofilie, dar ai bani, ajungi în libertate”, a declarat Popşoi.

Închiderea dosarelor şi eliberarea criminalilor pe bandă rulantă de către judecătorii promovaţi de Igor Dodon poate avea, în opinia deputatului PAS, două explicaţii: aceste acţiuni orchestrate de justiţia lui Dodon sunt de fapt datoriile pe care el trebuie să le achite pentru finanţările din campaniile electorale anterioare, precum şi din actuala, iar pe de altă parte, este o asigurare că dosarele penale care trebuiau să-i fie deschise lui însuşi se vor prăfui în continuare.

În context, Mihai Popşoi a prezentat 10 cazuri răsunătoare din ultimele luni, care au bulversat societatea prin nedreptatea şi cinismul fără margini de care dă dovadă sistemul lui Dodon:

1. Luptătorii de la Atrium – cu toate că procurorii au cerut câte 15 ani de detenţie pentru învinuiţi, la data de 26 iunie, Judecătoria Chişinău a decis să-l achite în totalitate pe unul din ei, iar pe al doilea parţial, stabilindu-le doar câte o amendă, iar compensaţia părţii vătămate a fost stabilită la 5000 lei, acum cei doi se plimbă în libertate. Omori în bătăi crunte un tânăr, iar justiţia lui Dodon te amendează şi te lasă în pace!

2. Constantin Ţuţu – un alt luptător şi slujitor fidel al fostului sistem, care şi-a schimbat între timp tabăra, după ce în septembrie 2019 a fost anunţat în căutare internaţională, iar în martie 2020 s-a predat benevol justiţiei lui Dodon. Fiind acuzat anterior de omor, Ţuţu este cercetat penal pentru escrocherie, trafic de influenţă şi îmbogăţire ilicită, dar se plimbă liber pe străzi, şedinţele de judecată fiind amânate cu regularitate. Cu ce îl mulţumeşte oare Ţuţu pe Dodon?

3. Oleg Pruteanu (Borman) – după ce a fost condamnat definitiv în Portugalia la 4 ani de închisoare; în Federaţia Rusă este urmărit penal şi riscă închisoare pe viaţă, iar în Republica Moldova urma să fie condamnat la 30 de ani de închisoare, după 3 ani de arest preventiv, Pruteanu a fost eliberat pe 25 iulie şi plasat sub control judiciar după ce s-ar fi infectat cu COVID. Pruteanu este capul grupării criminale internaţionale ”Borman” specializată în trafic de droguri. Cu ce îl răsplăteşte Pruteanu pe Dodon?

4. Vladimir Moscalciuc (Makena) – în anul 2002 a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt, însă a fost eliberat în 2010, ca în anul 2012 să fie condamnat din nou la 19 ani de închisoare pentru organizarea unei grupări criminale în penitenciare şi pentru şantaj. La 3 iulie 2020 sentinţa i-a fost redusă cu 5 ani şi 3 luni. Cum credeţi că s-au înţeles hoţul în lege Makena cu hoţul Dodon? Ce va primi Dodon în schimb, bani sau voturi din penitenciar, sau şi una şi alta?

5. Vasile Botnari – fostul directorul SIS, la comanda lui Plahotniuc şi Dodon, a expulzat ilegal profesorii turci, distrugând viaţa a 7 familii, pentru asta Botnari a fost judecat în secret şi pe 10 Septembrie s-a ales cu o amendă de 4000 euro. Botnari a mai achitat despăgubirile de 125 de mii de euro dispuse de CEDO familiilor celor extrădaţi, cam atât costa doar maşina lui Botnari. Aşadar, ridici şapte oameni ca pe vremea lui Stalin, îi expulzezi cu încălcarea tuturor legilor, laşi şapte familii îndurerate… şi pentru răpire de persoane nu ajungi la închisoare, dar umbli împreună cu Nichiforciuc şi Andronache pe la întâlniri secrete ca în anii ʼ90 cu Alexandru Vîlcu – omul de legatură al lui Dodon. Probabil la acea întâlnire a şi fost decisă soarta dosarului. Ce a primit Dodon în schimb, câte sacoşe şi cu ce? Vom afla când vom scăpa de Dodon.

6. Alexandru Covali (Şalun) – în anul 2006 a fost reţinut şi condamnat la 21 de ani de închisoare (cu toate că procurorii au cerut 28 ani), acesta fiind liderul grupării criminale ce se ocupa cu traficul de fiinţe umane, traficul de copii şi proxenetism. Curtea Supremă de Justiţie a fost mai blândă şi i-a redus pedeapsa la 19 ani de închisoare. Însă, justiţia lui Dodon l-a eliberat după numai 13 ani, iar acum se plimbă liber printre fostele sale victime. Cât a costat eliberarea unui traficant de copii, Igor Nicolaevici?

7. Igor Sandler – la şedinţa din 24 septembrie, Curtea de Apel Chişinău a trimis spre rejudecare dosarul lui Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 3 din Chişinău, care a fost condamnat la 17 ani şi jumătate privaţiune de libertate pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală. El a fost eliberat în aceeaşi zi. La momentul eliberării, Sandler a stat în închisoare 3 ani şi 7 zile. Curtea de Apel condusă de Vladislav Clima, recent promovat de Dodon, a pus în libertate pe durata rejudecării dosarului un pedofil condamnat la 17 ani de închisoare, iar calvarul victimelor şi martorilor din dosar începe de la zero. Asta e justiţie? Pentru asta l-aţi promovat pe Clima cu atâta înverşunare, dle Dodon?

8. Veaceslav Platon – la 15 iunie 2020, după 4 ani petrecuţi în detenţie, din totalul de 12, la câţi a fost condamnat pentru implicare în escrocherie şi spălare de bani în cazul devalizării Băncii de Economii, Veaceslav Platon a fost eliberat pe motive procesuale, iar soarta altor învinuiri grave la adresa să rămâne incertă. Se ştie că Igor Dodon s-a expus că Platon ar putea fi util anchetei în dosarul miliardului. Evident, a fost o justificare ruşinoasă, căci la moment nu doar lipseşte orice progres în acest dosar, dar vedem cum învinuiţii sunt scoşi basma curată unul după altul. De dragul voturilor partidului Sor, Dodon e gata să-i ierte fugarului Sor toate păcatele. Banii şi voturile nu au miros, nu-i aşa, Igor Nicolaevici sau Kremlinovici?

9. Dosarul Laundromat – alaltăieri, Procuratura Anticorupţie a scos de sub învinuire 13 judecători anchetaţi pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Ordonanţa procurorilor face posibilă revenirea în funcţiile de judecători a celor care încă nu au demisionat din sistem. Deci, judecători care au emis decizii prin care spălau miliardele mafiei ruseşti în baza unor simple fotocopii fără a pune întrebări revin în sistemul lui Dodon. Deja se văd reuşitele lui Platon, exact cum a cerut cel care l-a eliberat. Cine e următorul la eliberare dle Dodon – Sor, Plahotniuc? Câte sacoşe e nevoie pentru asta? Cât trebuie să mai sufere acest popor ca să vă săturaţi, dle?

10. Grigore Caramalac (Bulgaru) – acum o săptămână opinia publică a fost bulversată de ştirea: capul mafiei din Moldova anilor ʼ90 „Bulgaru” reuşeşte cu aportul procuraturii şi al Judecătoriei Chişinău să scape de dosare şi de urmărirea internaţională. Caramalac/Bulgaru era învinuit de banditism, estorcare de bani, trei tentative de omor şi mai multe episoade de şantaj, comise în perioada anilor ʼ90. Justiţia lui Dodon îl scapă de 16 cauze penale comasate toate într-un dosar pornit încă în 2001 pe vremea lui Voronin. Aşadar, discipolul Dodon şi-a întrecut profesorul. Voronin a închis bandiţii, iar Dodon le deschide larg uşile.