Deputat PAS: Procuratura Generală produce ştiri false despre Plahotniuc pentru a-l ajuta pe Dodon în campanie
alte articole
În contextul în care la 12 octombrie, Procuratura Generală de la Chişinău a emis un comunicat că instituţia a făcut demersuri în Franţa, România şi Elveţia pentru a sechestra averea fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul acestor ţări, deputatul PAS Dumitru Alaiba a precizat că „din sursele mele, însă, Procuratura nu a făcut niciun demers. Reiese că au minţit”.
În comunicat se spune despre bunuri în valoare de 160 milioane lei (8 milioane euro). Vile din Franţa, Elveţia şi România, cinci automobile şi o barcă, 9 apartamente şi alte patru maşini înregistrate în Moldova.
„Atunci am vrut să remarc ironia că procuratura a găsit doar 8 milioane euro, iar RISE Moldova într-o singură investigaţie au găsit 30 milioane. Dar am ignorat. Era clar că prin acel comunicat Procuratura Generală pur şi simplu face campanie electorală pentru Dodon şi nu am vrut să-i deranjez cât ei fac campanie. Mi-am zis că o să ne lămurim după campanie. Ruşinos la ce a ajuns instituţia asta”, a scris Alaiba într-o postare pe blogul personal.
Totodată, parlamentarul de la Chişinău a decis să vină cu o remarcă tehnică: în general, asemenea comunicate nu ajută la recuperarea activelor, întrucât, în momentul în care criminalul aude că au fost făcute demersuri şi autorităţile vor să îi sechestreze averile dintr-o ţară, el pur şi simplu le va vinde, sau le va schimba pe altă firmă.
Automobilele poate pur şi simplu să le mute în altă ţară, câştigând câteva luni, timp în care procurorii încep de la zero cu noi demersuri, a punctat Alaiba, adăugând că acesta nu este decât un „joc de-a mâţa şi şoarecele”.
„Dacă ştii că mâine îţi vor îngheţa conturile, probabil azi vei scoate toţi banii de acolo, nu? De aceea, recuperarea activelor se face în linişte şi se comunică doar după ce s-a făcut. Procurorii întâi pun sechestru, după asta comunică, nu invers, cum a făcut procuratura noastră.
Comunicatul procuraturii nu ajută, sau chiar încurcă. Am vrut să mă indignez, că totuşi am citit şi scris destule despre recuperarea activelor în ultimii 5 ani ca să am o opinie, dar am ignorat. Dar, aparent, asta e cea mai mică problemă. Şi dacă ei în general nu au făcut ceea ce spun că au făcut?”, a mai menţionat Alaiba.
De asemenea, a specificat deputatul PAS, „din informaţia pe care o deţin din surse sigure, în care nu am motiv să nu am încredere, Procuratura Generală a Moldovei a făcut ultimul demers în România în luna octombrie 2019, adică înainte de numirea lui Stoianoglo în funcţie şi, da, pe timpul guvernului Maia Sandu (dar asta nu contează pentru că guvernul nu are vreo atribuţie). De atunci nu au primit nimic din Moldova, cel puţin pe subiectul Plahotniuc. Desigur, poate procurorii au trimis vreo scrisoare vreunui sector de poliţie din Satu Mare, de exemplu, dar asta ar fi egal cu muşamalizare, pentru că demersuri de acestea sunt făcute doar la omologi şi ai noştri ştiu asta foarte bine”.
Cât despre Elveţia, Alaiba a menţionat că la moment se pare că ultimul demers al Procuraturii Generale către autorităţile elveţiene a fost în august 2019, şi mai devreme decât în România şi, din nou, înainte ca Stoianoglo să devină procuror general, promovat de Dodon. Din Franţa nu are încă nicio informaţie, dar „încercăm să aflăm şi de acolo”.
„Dacă informaţia de mai sus este adevărată, atunci avem o problemă mare. Avem Procuratura Generală care, cu 3 săptămâni înainte de alegeri, produce ştiri false pentru a-l ajuta pe Dodon în campanie, cum că se recuperează miliardul intens. O instituţie de stat produce fake news. Asta e scandalos. Nici măcar Harunjen nu căzuse atât de jos, atât de repede. Măcar se chinuiau cu demersuri formale”, a conchis Dumitru Alaiba.