Dionis Cenuşă: Atacul lui Ţîrdea şi al PSRM la adresa ONG-urilor ţinteşte lovirea indirectă a Maiei Sandu

Atacul la adresa ONG-urilor este foarte mult inspirat din tehnicile lui Orban, care sunt preluate şi utilizate de Rusia prin intermediul PSRM în Moldova, afirmă analistul Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

Atacul lui Bogdan Ţîrdea şi al PSRM la adresa celor mai influente ONG-uri din Moldova are loc pentru că se doreşte lovirea indirectă a liderului PAS, susţine politologul Dionis Cenuşă, menţionând că intenţia nu este de a ataca societatea civilă, se pare, ci de a utiliza aceste presiuni pentru a o împotmoli pe Maia Sandu. „Asocierea liderului PAS cu societatea civilă devine toxică iar orice critică a societăţii civile adusă guvernării de la Chişinău sau a lui Dodon sunt extrem de mult slăbite.”

Lansarea de miercuri a cărţii despre “capturarea statului de către ONG-uri” este accidentală. Dacă nu era materialul celor de la Rise probabil cartea lui Ţîrdea apărea săptămâna viitoare, mai aproape de alegeri, consideră expertul, adăugând că subiectul este foarte mult inspirat din tehnicile lui Orban, care sunt preluate şi utilizate de Rusia prin intermediul PSRM în Moldova.

„Despre mâna lui Soros nimeni nu a strigat mai mult în Europa decât Orban în Ungaria, mai ales în ultimii 5 ani. Dacă funcţionează acolo, de ce să nu fie aplicat şi în Moldova? Această remarcă trebuie să fie citită şi de către UE, care în continuare ignoră non-democraţiile din Europa (în special Ungaria). Rusia se foloseşte de acest lucru”, scrie analistul pe pagina sa de socializare.

Nici măcar UE nu poate face nimic, notează Cenuşă, precizând că Dodon participă independent, Ţîrdea este incontrolabil iar autorităţile nu pot face nimic în realitate, întrucât la defăimarea ONG-urilor sunt utilizate date oficiale, accesibile publicului.

Analistul consideră că este vorba despre un război informaţional şi forme ale dezinformării (schimbarea accentelor şi mai puţin dezinformarea). Ţinta acestui război este de a o izola pe Maia Sandu de la susţinătorii săi din societatea civilă şi mass-media. Acum, mai mult ca niciodată, apropierea Maiei Sandu de ONG-urile atacate, o pot costa voturi.

Politologul a ţinut să sublinieze, în concluzie, că intoxicarea opiniei publice efectuată de Ţîrdea este complexă, de aceea trebuie analizată atent înainte de a adopta acţiuni. Paşi cu stângul sunt periculoşi pentru Sandu şi alţii din opoziţie, dacă aceştia vor să aibă rezultate bune în alegeri.

Organizaţiile neguvernamentale, gestionate din exterior şi finanţate din fundaţii americane şi europene, duc de câţiva ani un război hibrid împotriva R. Moldova, schimbând la necesitate puterea din ţară, este concluzia succintă a unei cărţi lansate la 21 octombrie de către deputatul PSRM Bogdan Ţîrdea.

Investigaţiile realizate şi publicate recent de Rise Moldova şi centrul Dossier scot la iveală că, în cadrul Kremlinului, ar exista o subdiviziune specială pentru coordonarea temei moldovene administrată de persoane afiliate serviciilor secrete ruse cu care Igor Dodon şi alţi politicieni din anturajul lui ar întreţine relaţii extrem de strânse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe