„Mica schismă” din PNL continuă. Alţi doi liberali trec în echipa lui Tăriceanu
alte articole
La doar o zi după ce senatorul de Timiş Petru Ehegartner şi deputatul de Cluj Steluţa Cătăniciu şi-au anunţat demisia din PNL şi intrarea în Partidul Liberal Reformator (PLR), fondat de Călin Popescu Tăriceanu, alţi doi parlamentari liberali, senatorul de Ilfov Nicolae Nasta şi deputatul de Dâmboviţa Ion Pârgaru, au anunţat luni că vor face acelaşi lucru.
Nicolae Nasta a declarat, pentru Mediafax, că demisionează din PNL, iar în cursul acestei săptămâni se va înscrie în Partidul Liberal Reformator, pentru că este nemulţumit de deciziile luate de conducerea partidului.
"Principalul motiv pentru care demisionez este faptul că ceva am promis electoratului în 2012, atunci când am candidat din partea PNL sub sigla USL, iar din păcate astăzi se întâmplă altceva. Unii dintre colegii noştri şi chiar o parte din media tratează această plecare ca pe un act de trădare. Îmi pare că se gândeşte aşa, pentru că s-ar putea numi un act de trădare faţă de colegii liberali care au hotărât în culise, cu ghilimelele de rigoare, soarta partidului, dar nu este trădare faţă de cei 50.000 de cetăţeni ai Ilfovului care în 2012 au votat un alt proiect. Ştiţi foarte bine că atunci a fost un vot masiv împotriva PDL, iar eu astăzi nu le pot spune că proiectul meu politic se bazează pe această frăţie cu PDL", a declarat Nicolae Nasta, adăugând că al doilea motiv al plecării sale a fost plecarea din grupul ALDE şi aderarea la PPE.
În ceea ce îl priveşte pe Ion Pârgaru, acesta susţine că a luat această decizie pentru că în PLR sunt mai mulţi colegi de-ai săi, iar doctrina noii formaţiuni este "şi ceea ce gândesc eu pentru dezvoltarea în continuare a ţării noastre".
Numărul de liberali care s-au strâns în jurul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este deja impresionant. Preşedintele interimar al PLR, deputatul Graţiela Gavrilescu, a declarat, duminică, că numărul senatorilor şi deputaţilor care s-au înscris în noul partid este mai mare de 30.
Tăriceanu, care a fost numit preşedinte al Senatului de premierul Victor Ponta, a preluat recent un partid cu sediul într-un apartament din Braşov, Partidul Naţional al Mediului, care la începutul lui august îşi va schimba numele în PLR.
Parcursul "trădării" lui Tăriceanu
La sfârşitul lunii februarie, atunci când liberalii în frunte cu Crin Antonescu au decis să-şi retragă miniştrii de la guvernare şi să iasă din USL, fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat demisia din partid şi planurile de a continua proiectul USL, în ciuda opţiunii majorităţii covârşitoare a colegilor săi. Apoi, Tăriceanu a anunţat că îşi va face propriul său partid liberal, Partidul Reformator Liberal, o formaţiune în care să se înscrie, eventual, cei nemulţumiţi de Crin, şi a ieşit din PNL.
Drept răsplată pentru curajul său de a apăra proiectul USL, el a primit, la insistenţele premierului Victor Ponta, postul de preşedinte al Senatului, post ocupat anterior de Antonescu.
După o lună de zile, Tăriceanu îi transmitea o scrisoare deschisă liderului PNL de atunci, Crin Antonescu, în care anunţa că renunţă la acest demers şi va înfiinţa în schimb Platforma Economică Liberală.
Urmează cel mai probabil o resuscitare a răposatului USL
Ulterior, Tăriceanu a anunţat că se întoarce în sânul formaţiunii motivând că "am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest". Crin Antonescu a denunţat atunci intenţia fostului său coleg Călin Popescu Tăriceanu de a se reînscrie în PNL, catalogându-l pe acesta drept "unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD", lucru pe care îl consideră "nedemn" pentru fostul premier.
La 12 iunie, a urmat o altă decizie controversată a fostului premier, lansarea Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, despre care Tăriceanu susţinea că reprezintă un semnal de alarmă pentru derapajele pe care PNL le înregistra în acel moment.
Ulterior, preşedintele Senatului a anunţat că au fost iniţiate demersurile pentru fondarea noului său partid, Partidul Liberal Reformator, în care speră să atragă mulţi dintre foştii săi colegi liberali. Fostul premier şi-a anunţat totodată candidatura la Preşedinţia României.
După cum se preconiza, lui Tăriceanu i s-au alăturat parlamentarii liberali care au participat şi la evenimentul de lansare a Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, dar şi alţi colegi de-ai lor care nu au fost prezenţi la eveniment.
Deputatul PNL Cristina Pocora a catalogat la vremea respectivă că "aşa-zisa salvare a liberalismului nu se poate face sub umbrela socialistă, nu te poţi numi liberal dacă eşti condus de Victor Ponta!". În opinia acesteia, grupul lui Tăriceanu va fi asimilat în cele din urmă de PSD şi vor ajunge să răspundă de comenzile preşedintelui formaţiunii, Victor Ponta.
Rămâne de văzut dacă "lista trădătorilor, cumplit de lungă" de care vorbea fostul preşedinte PNL Crin Antonescu se va mai mări sau va rămâne în această formulă.
Urmează cel mai probabil o resuscitare a răposatului USL, după cum şi-au manifestat intenţia premierul Victor Ponta şi Tăriceanu, care declara anterior că o viitoare colaborare dintre Partidul Liberal Reformator şi PSD ar fi "un lucru normal şi firesc".