Mesaj din Paris: Premierul libanez susţine că se va întoarce în Beirut
alte articole
Aflat în vizită în Paris, premierul libanez Saad al-Hariri a anunţat sâmbătă că intenţionează să se întoarcă în Beirut pentru a participa miercuri la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Independenţei Libanului.
Hariri a şocat scena politică regională în urmă cu două săptămâni, când şi-a anunţat pe neaşteptate demisia în timp ce se afla în Arabia Saudită.
“După cum ştiţi mi-am prezentat demisia şi voi discuta despre acest lucru în Liban cu preşedintele Michel Aoun”, a declarat Hariri în Paris, unde a fost invitat de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Libanul a avut în mod tradiţional legături strânse cu fosta putere colonială, Franţa. Parisul a furnizat în mod regulat Beirutului asistenţă militară şi financiară, în special pentru a ajuta naţiunea să se reconstruiască după războiul civil.
Premierul libanez i-a mulţumit lui Macron pentru “ospitalitatea generoasă”, în timp ce Franţa a indicat că este dispusă să organizeze o întâlnire internaţională pe tema crizei dacă va fi nevoie de acest lucru.
Hariri s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul libanez de Interne, Nouhad Machnouk, înainte de a avea loc întrevederea cu Emmanuel Macron la Palatul Elysee.
După ce şi-a anunţat demisia în capitala saudită Riad în 4 noiembrie, Hariri nu s-a întors în Liban, declanşând teorii şi suspiciuni că premierul libanez este reţinut în Arabia Saudită împotriva voinţei sale.
Aceste temeri au fost exprimate inclusiv de ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, căruia Hariri i-a transmis un mesaj.
“A spune că sunt reţinut în Arabia Saudită şi că nu mi se permite să părăsesc ţara este o eroare. Sunt în drum spre aeroport, domnule Sigmar Gabriel”, a scris vineri noaptea Hariri într-un rar mesaj postat pe contul personal de Twitter.
Riadul şi-a rechemat ambasadorul din Berlin din cauza comentariilor ministrului Gabriel.
Război prin terţi
Demisia lui Hariri, care nu a fost încă acceptată de preşedintele Libanului, a fost văzută ca cel mai recent efect negativ al războiului prin terţi dintre Arabia Saudită majoritar sunită şi Iranul majoritar şiit, care au susţin tabere diferite în războaiele din Siria şi Yemen.
În plus, disputa dintre Hariri şi preşedintele libanez Aoun se centrează în jurul poziţiilor lor diferite asupra grupului militant Hezbollah, care îl susţine pe liderul sirian Bashar al-Assad în războiul din Siria, aşa cum o face şi Iranul.
Deşi este creştin, Aoun a adoptat o poziţie mai prietenoasă faţă de grupul islamist Hezbollah. Totuşi, Hariri, care este mai prietenos faţă de Arabia Saudită şi chiar şi-a trimis copiii la şcoală în această ţară, are o istorie tragică în legătură cu grupul, tatăl său, fostul premier Rafiq Hariri, fiind ucis într-un atac cu bombă în 2005 pentru care a fost învinuit Hezbollah.
Preşedintele Aoun a declarat că apreciază comentariile lui Hariri făcute în Paris, dar a adăugat că “demisia sa trebuie să fie prezentată în Liban şi va trebui să rămână în ţară până la formarea noului guvern”.