Butoiul de pulbere din Orientul Mijlociu. Fostul premier libanez face primele declaraţii după demisie
alte articole
Saad al-Hariri, care şi-a anunţat demisia din funcţia de premier al Libanului în 4 noiembrie în timp ce se afla în Arabia Saudită, a declarat duminică faptul că se va întoarce în ţară în următoarele câteva zile.
Într-un interviu la Future TV, un post de televiziune afiliat cu partidul său politic, Hariri a precizat că şi-a prezentat demisia în interesul Libanului.
Hariri a declarat că plănuieşte să se întoarcă în Liban pentru a-şi confirma demisia, potrivit Constituţiei ţării.
Dar, de asemenea, el a declarat că, dacă îşi anulează decizia de a demisiona, mişcarea Hezbollah trebuie să respecte politica Libanului de a nu se implica în conflictele regionale.
Hariri a plecat din Beirut în Riad în 3 noiembrie şi a anunţat că demisionează a doua zi într-un discurs care i-a luat prin surprindere chiar şi pe cei mai apropiaţi consilieri ai săi. El a susţinut atunci că se teme de un presupus plan de asasinare împotriva sa şi a învinuit Iranul şi aliatul său libanez Hezbollah pentru provocarea de neînţelegeri în lumea arabă.
Autorităţile libaneze consideră că Arabia Saudită l-a forţat pe Hariri să demisioneze şi că l-a reţinut împotriva voinţei sale.
Libanul, o ţară divizată de conflicte sectariene, a dat dovadă de unitate - ceea ce este un lucru foarte rar - de la demisia şocantă a lui Hariri, cu ocazia maratonului anual care a avut loc duminică la Beirut.
Libanezii de toate culorile politice doresc ca Hariri să se întoarcă acasă din Arabia Saudită şi să îşi continue munca în funcţia de premier.
Riadul învinuieşte Hezbollah pentru demisia lui Hariri, acuzând mişcarea de “deturnare” a politicii libaneze. Un ministru saudit a cerut de asemenea ca libanezii să acţioneze împotriva partidului Shi’a, care este un jucător politic major în Liban.
Este cert faptul că demisia lui Hariri înseamnă instabilitate şi un impas politic pentru Liban, din moment ce preşedintele ţării, Michel Aoun, încă nu a recunoscut demisia premierului său.
Totuşi, chiar dacă este puţin probabilă lansarea unei acţiuni militare saudite directe împotriva Libanului, raportul dezvăluie temerile legitime ale cetăţenilor libanezi, care sunt tot mai conştienţi de faptul că ţara lor a ajuns în vizorul unei alianţe neobişnuite între Arabia Saudită, Israel şi interese anti-iraniene, care văd Hezbollah şi aliaţii pro-Iran ca fiind principala ameninţare în problemele regiunii.