Israelul pregătit să facă schimb de informaţii privind Iranul cu saudiţii

General-locotenentul Gadi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene.
General-locotenentul Gadi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene. (Getty Images)

Intriga din jurul unei potenţiale alianţe dintre Israel şi Arabia Saudită pentru a înfrunta agresiunea iraniană în Orientul Mijlociu a căpătat o nouă nuanţă joi, când o publicaţie saudită a raportat despre un interviu amplu cu general-locotenentul Gadi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene.

Eizenkot a declarat, în interviu, că există un “consens deplin” între cei doi foşti adversari în toate problemele legate de duşmanul lor comun, Iranul. Factorul decisiv al acestui consens, aparent, a fost acordul nuclear semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri. Cunoscut sub numele de JCPOA (Plan Comun şi Cuprinzător de Acţiune), acordul ar permite Iranului să îşi dezvolte propriul arsenal de arme nucleare, deşi obiectivul declarat este exact opus: acela de a opri Republica Islamică să avanseze în acest domeniu.

Generalul israelian a precizat:

“Împreună cu preşedintele Donald Trump, există oportunitatea de a crea o nouă coaliţie internaţională în regiune. Trebuie să punem în aplicare un plan regional major şi atotcuprinzător pentru a opri ameninţarea iraniană.

“Suntem pregătiţi să facem schimb de experienţă cu ţările arabe moderate pentru a înfrunta Iranul. ... Suntem pregătiţi să facem schimb de informaţii, dacă este necesar. Există multe interese comune între noi şi [Arabia Saudită] ...

“În această privinţă, există un acord complet între noi şi Regatul Arabiei Saudite, care nu a fost niciodată unul dintre inamicii noştri şi cu care nu ne-am luptat niciodată, şi cred că există un consens deplin între noi şi ei cu privire la axa iraniană”.

Eizenkot a mai afirmat că Iranul încearcă să controleze Orientul Mijlociu prin crearea de “semiluni şiite” din Liban până în Iran şi din Golful Persic până la Marea Roşie. El a adăugat că Israelul şi Arabia Saudită “trebuie să împiedice acest lucru”.