Iranul neagă implicarea în explozia la o conductă petrolieră din Bahrain
alte articole
Teheranul a respins acuzaţiile că ar fi fost în spatele unei explozii ce a provocat un incendiu la principala conductă petrolieră a Bahrainului, susţinând că afirmaţiile sunt “nefondate şi ieftine”.
Autorităţile din Bahrain “ar trebui să ştie că perioada lansării unor astfel de declaraţii absurde şi false şi a jocurilor prosteşti de învinuire a ajuns la final”, a afirmat duminică Bahram Qassemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.
Ministrul de Interne al Bahrainului, şeicul Rashid bin Abdullah al-Khalifa, declarase anterior că explozia la conducta petrolieră, care a avut loc în seara zilei de 10 noiembrie în apropierea satului Buri, a fost un “act periculos de terorism”.
“Actele teroriste care au avut loc în ţară în perioada recentă sunt desfăşurate prin contacte şi instrucţiuni directe din Iran”, a afirmat sâmbătă Khalifa.
Niciun grup nu şi-a asumat răspunderea pentru explozia care a afectat câteva clădiri.
Ministerul de Interne al Bahrainului a susţinut că autorităţile au închis fluxul petrolier către conducta atacată şi au stins incendiul.
Ministerul saudit al Energiei a afirmat că Regatul îşi înăspreşte măsurile de securitate la toate instalaţiile şi unităţile sale.
Bahrainul se bazează pe conducta care leagă statul insular din Golful Persic şi Arabia Saudită pentru majoritatea cantităţii de petrol.
Bahrainul, un regat majoritar şiit condus de o dinastie sunită, găzduieşte Flota nr. 5 a Marinei SUA şi o bază militară britanică, care se află în prezent în construcţie.
Pe insulă au loc atacuri ocazionale din partea grupurilor militare şiite locale, pe măsură ce guvernul continuă să suprime dizidenţa, să întemniţeze opozanţi sau să îi forţeze să plece în exil.
Guvernul neagă faptul că i-ar discrimina pe şiiţi şi acuză Iranul de alimentare a tensiunilor – o acuzaţie respinsă de Teheran.
Tensiunile din regiune s-au intensificat la începutul acestei luni după ce o rachetă balistică lansată din Yemen, aparent de către rebelii Houthi, a fost interceptată în apropierea capitalei saudite Riad.
Prinţul moştenitor Muhammad bin Salman a acuzat Iranul de agresiune militară directă prin furnizarea de rachete rebelilor yemeniţi Houthi. Teheranul a negat şi aceste acuzaţii.