ONU cere deferirea Coreei de Nord la Haga pentru crime împotriva umanităţii
alte articole
Deferirea Coreei de Nord la Tribunalul Penal Internaţional pentru crime împotriva umanităţii.
Un număr mare de ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU urmează să adere la propunerea Comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite care, în urmă cu două luni a publicat un raport privind drepturile omului în Phenian, în care se afirma: comiterea de crime împotriva umanităţii este politică de Stat în această ţară. „În Coreea de Nord până la 120.000 de persoane au fost închise în tabere de detenţie, unde tortura este o practică standard”, a declarat joia trecută în timpul unei reuniuni informale la sediul ONU judecătorul australian Michael Kirby, şeful echipei care a întocmit raportul.
Kirby a subliniat că situaţia abuzurilor din Coreea de Nord "depăşeşte orice alta prin durată, intensitate şi oroare. Dacă trebuie să existe un caz de referinţă într-o problemă la Curtea de la Haga, este dificil de imaginat unul mai puternic decât acesta. A venit momentul pentru comunitatea internaţională să ia măsuri pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple din nou. Comisia de anchetă cere Consiliului de Securitate să adopte sancţiuni specifice împotriva celor responsabili de aceste crime".
Crimele comise de regimul nord-coreean sunt comparabile cu cele ale naziştilor, ale regimului de apartheid şi ale khmerilor roşii şi trebuie să fie oprite, a declarat la Geneva preşedintele comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite.
"Abordarea atrocităţilor nazismului, ale apartheidului şi ale khmerilor roşii a avut nevoie de curaj din partea marilor naţiuni", a declarat Michael Kirby în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. "Este de datoria noastră să înfruntăm încălcările drepturilor omului şi crimele împotriva abuzurilor comise în Republica Populară Coreea", a adăugat el. Suntem în secolul 21 şi ne confruntăm cu un alt flagel ruşinos care atinge lumea de astăzi. Nu ne mai putem permite să nu-l vedem", a insistat el. În raportul publicat la 17 februarie, avocaţii numiţi de ONU au întocmit o listă de acuzaţii documentate de crime împotriva umanităţii pe scară largă.
Raportul a provocat o reacţie puternică din partea Chinei şi a Coreei de Nord
Reprezentantul nord-coreean la sediul ONU de la Geneva, Se Pyong So, a abandonat dezbaterea în momentul în care a luat cuvântul reprezentantul Japoniei. Shigeo Lizuka, în numele victimelor răpite în Coreea a intervenit în momentul acordat Japoniei în timpul dezbaterii, dar iniţial ambasadorul nord-coreean a întrerupt discursul lui Lizuka prezentând un punct al ordinii de zi. Acesta din urmă a reluat cuvântul la cererea preşedintelui de Consiliu. Ambasadorul nord-coreean s-a ridicat în tăcere şi a părăsit sala, urmat de zece fotografi.
Chiar şi China a protestat, susţinând că raportul nu are nicio legătură cu realitatea deoarece nu se bazează pe informaţii de primă mână şi că furnizează acuzaţii necoroborate împotriva Chinei. Raportul, susţine Beijingul, aruncă umbre asupra credibilităţii organismului ONU.
Referitor la China şi-a exprimat dezaprobarea şi Edward Mcmillan-Scott, vicepreşedintele Parlamentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului:
„A permite Chinei să devină membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pune în discuţie credibilitatea Consiliului. CV-ul Chinei în domeniul drepturilor omului este bine documentat. Numeroase rapoarte ONU au evidenţiat tratamentele degradante şi inumane, care sunt o rutină în China: avorturi forţate, persecuţii religioase, opresiunea minorităţilor etc. Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a emis o declaraţie la 16 octombrie evidenţiind o serie de abuzuri similare. Fostul raportor al ONU pentru tortură Manfred Nowak a declarat că utilizarea torturii în China este "larg răspândită" şi orice încercare de a discuta cazuri individuale cu regimul au fost întâmpinate cu sfidare.”
Referitor la Coreea de Nord: aceasta a refuzat să coopereze cu membrii comisiei ONU şi a declarat că dovezile de abuz au fost construite de către "forţe ostile ţării". Sâmbătă, 19 aprilie, Phenianul a comentat despre reuniunea informală de joia trecută de la ONU cu cuvinte de foc: "Statele Unite şi Occidentul - a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Coreea de Nord pentru agenţia KCNA – să se gândească la încălcările drepturilor omului care au loc pe teritoriul lor, în loc de a încerca să împroaşte cu noroi prestigiul Republicii noastre şi al sistemului nostru social".
Dar despre încălcările comise de regimul comunist de la Phenian există o mulţime de probe, chiar şi fotografice. În decembrie anul trecut Amnesty Internaţional, într-un document a difuzat mărturii inedite şi noi imagini prin satelit care dezvăluie o ulterioară extindere a două dintre cele mai mari tabere de detenţie (kwanliso) ale ţării, 15 şi 16.
Sunt numite "Total control zone" (TCZ - zone de control total), regiuni inaccesibile în care există "kwalliso”, câmpurile de muncă forţată nord-coreene de maximă securitate şi de unde nicio persoană, în ultimii zece ani, n-a mai ieşit. Decât moartă.