Premierul Ucrainei: ”Rusia reprezintă o ameninţare pentru întreaga lume”

Premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk
Premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

”Rusia reprezintă o ameninţare pentru întreaga lume, pentru Uniunea Europeană şi pentru Ucraina”, a declarat, într-un interviu publicat duminică, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, conform Agerpres.

Autorităţile de la Kiev sunt sceptice cu privire la faptul că Rusia îşi va respecta responsabilităţile asumate, joi, la Geneva, în urma acordului semnat alături de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

”Lumea are motive să se îngrijoreze în legătură cu intenţiile lui Putin. Federaţia Rusă a subminat stabilitatea internaţională”, a adăugat premierul, care va primi luni vizita vice-preşedintelui american, Joe Biden.

Pe fondul invaziei Crimeei, considerată nelegitimă de către Occident, conflictele din estul Ucrainei reprezintă o dovadă clară că ambiţiile preşedintelui rus cu privire la restaurarea Uniunii Sovietice au fost demarate.

Ucraina are nevoie de susţinerea partenerilor Occidentali ”pentru a opri Rusia. Preşedintele Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică, în fiecare zi merge din ce în ce mai departe şi numai Dumnezeu ştie unde se va opri”, a avertizat Iaţeniuk.

Alianţa Nord-Atlantică a întărit frontul de est al Europei dar a refuzat să se implice direct în conflictul din Ucraina, astfel că Rusia se confruntă în acest moment numai cu descurajările aduse de sancţiunile Occidentului.

”Avem nevoie de sprijin economic şi financiar, avem nevoie să modernizăm armata ucraineană şi să revizuim toate structurile ucrainene de apărare", a adăugat liderul de la Kiev.

Forţele separatiste paramilitare din estul Ucrainei, aflate sunt coordonarea Kremlinului, au refuzat să depună armele şi au cerut demisia guvernului de la Kiev.