Martin Schulz: Graniţele Europei s-ar putea modifica
Duminică, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că frontiera Europei ar putea suferi modificări datorită unor evenimente negative, precum războiul din estul Ucrainei.
În discursul despre Europa, adresat în fiecare an de către preşedintele PE cu ocazia acestei zilei aniversare, Schulz a discutat şi despre panica pe care încearcă să o stârnească politicienii populişti împotriva imigranţilor din România şi Bulgaria, adăugând că aceşti politicieni acuză imigranţii că ar abuza de serviciile de asistenţă socială ale ţărilor unde se instalează.
Schulz a declarat că una dintre cele mai mari realizări a blocului european este dreptul de a călători liber în orice parte a Europei, avertizând că acest lucru ar putea fi ameninţat de evenimente precum războiul din Ucraina.
Parlamentului European a declarat că este inacceptabil ca schimbarea graniţelor Europei să se realizeze din nou prin folosirea forţei, făcând referire la războiul ucrainean şi adăugând că acest conflict nu poate fi soluţionat decât prin mijloace politice.
“Ne place sau nu, Rusia este o putere-cheie, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Suntem în măsură să ne angajăm faţă de păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar trebuie să menţinem în acelaşi timp deschise toate canalele de comunicare cu Rusia”, a declarat Schulz.
Guvernul din Kiev şi liderii occidentali au criticat Rusia pentru anexarea Crimeei şi susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu forţe militare ruseşti. Kremlinul a negat acuzaţiile, în ciuda faptului că tabăra adversă a declarat că are dovezi convingătoare în această privinţă.
Până acum, conflictul ucrainean s-a soldat cu moartea a peste 4.000 de oameni, iar situaţia nu pare a se calma, mai ales după ce duminică cele două republici autoproclamate, Doneţk şi Lugansk, au organizat pseudoalegeri parlamentare şi prezidenţiale.
De asemenea, Martin Schulz a cerut lansarea unor reforme ample a politicilor europene în ceea ce priveşte problema refugiaţilor şi a azilului acordat acestora. El a declarat că un număr tot mai mare de persoane îşi pierd viaţa la frontierele externe ale Uniunii Europene în încercarea de a intra în spaţiul european.
Pentru a se putea ajunge la o îmbunătăţire a situaţiei imigranţilor şi sugerând că nu este corect ca doar câteva state europene să primească majoritatea refugiaţilor, Schulz a propus o amplificare a armonizării procedurilor de azil şi a solidarităţii din partea ţărilor europene.