Incidentele militare dintre Rusia şi Occident au atins niveluri tipice Războiului Rece

Incidentele militare dintre Rusia şi Occident au atins niveluri tipice Războiului Rece, fiind înregistrate 40 de incidente periculoase sau sensibile în ultimele opt luni, conform unui raport publicat luni.
Avion de vânătoare Mig-29. (Pavel Petre/Epoch Times)
Andrei Popescu
10.11.2014

Incidentele militare dintre Rusia şi Occident au atins niveluri tipice Războiului Rece, fiind înregistrate 40 de evenimente "periculoase" sau sensibile în ultimele opt luni, conform unui raport publicat luni.

Raportul “Dangerous Brinkmanship”, publicat de European Leadership Network, prezintă o serie de incidente tulburătoare ce au avut loc după începerea crizei ucrainene de la începutul acestui an, inclusiv un caz alarmant în luna martie în care un avion de recunoaştere rusesc a trecut la o foarte mică distanţă de un avion cu 132 de pasageri la bord care decolase din Danemarca.

Incidentul din martie a fost cu atât mai periculos cu cât avionul rusesc nu îşi activase dispozitivul de emisie-recepţie automată, prin care ar fi putut să alerteze celălalt avion de prezenţa sa şi să evite orice risc pentru un posibil accident.

Publicarea raportului de către think tank-ul londonez are loc după o avertizare emisă de fostul preşedinte rus Mihail Gorbaciov, care a declarat că lumea se află în pragul unui nou Război Rece.

Incidentele aeriene au avut loc în principal în zona Mării Baltice, dar şi în Marea Neagră şi de-a lungul graniţelor americane şi canadiene.

Raportul susţine că aproximativ 40% dintre incidentele înregistrate reprezintă o evoluţie periculoasă a situaţiei nu doar pentru că ele ar indica o dorinţă din partea Rusiei de a începe un război ci pentru că ele descriu un joc periculos care ar putea să intensifice neintenţionat cea mai gravă criză a securităţii din Europa, de la Războiul Rece încoace.

De la prăbuşirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990, forţele ruseşti şi NATO şi-au testat în repetate rânduri capacităţile reciproce de apărare aeriană, fiecare trimiţându-şi avioane în apropierea graniţelor internaţionale pentru a vedea cât de rapid este răspunsul celuilalt.

Dar acest an a fost observată nu doar o intensificare a acestor tipuri de incidente militare, ci şi o extindere a limitelor la noi niveluri, mai riscante.

SUA, Marea Britanie şi alţi aliaţi ai NATO acuză Rusia de intensificare a acţiunilor sale militare iar Moscova învinuieşte SUA şi aliaţii săi europeni pentru această situaţie, acuzându-i de provocarea unei crize în Ucraina şi aplicarea ulterioară a unor sancţiuni împotriva Rusiei.

Autorii raportului cer conducerii ruse să reevalueze rapid costurile şi riscurile continuării acestei atitudini militare agresive.

NATO a înregistrat până la sfârşitul lunii octombrie cel puţin 100 de interceptări de avioane ruseşti, de trei ori mai multe decât numărul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor