Merkel renunţă la politica uşilor deschise. Imigranţii necalificaţi din afara UE nu vor putea locui în Germania

Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.10.2018

Guvernul german a dezvăluit că va adopta o nouă lege privind imigraţia, care va interzice imigranţilor necalificaţi din afara Europei să locuiască în Germania, potrivit Daily Mail.

Proiectul legislativ anunţat marţi de coaliţia de guvernare germană, este bazat pe aşa-numitul “model Quebec” şi urmăreşte să oprească imigranţii necalificaţi să obţină reşedinţă.

“Nu dorim niciun fel de imigranţi necalificaţi” din afara Uniunii Europene, precizează acordul.

“Menţinem principiul separării imigraţiei pentru azil de imigraţia pentru muncă”.

Printre cei mai importanţi susţinători ai modificării legislaţiei a fost ministrul de Interne, Horst Seehofer, care luni de zile a făcut presiuni asupra partenerei de coaliţie, cancelarul Angela Merkel, în ceea ce priveşte problema imigraţiei.

Conform noii legislaţii, intrarea în Germania va fi într-o anumită măsură mai uşoară pentru migranţii care pot demonstra că au calificări profesionale şi pot vorbi limba germană.

În acelaşi timp, persoanele care nu dispun de aceste calificări vor înfrunta greutăţi chiar mai mari dacă doresc să obţină reşedinţă în ţara cu cea mai mare economie a Europei.

De asemenea, legea prevede ca guvernul să nu mai insiste ca firmele şi companiile să acorde prioritate cetăţenilor germani pentru ocuparea locurilor de muncă libere înainte de a lua în considerare cetăţenii din afara blocului.

Noul acord este considerat riscant din punct de vedere politic pentru ocuparea unui număr record de locuri de muncă libere şi stabilizarea sistemului public de pensii.

Cancelarul Angela Merkel a fost cam lentă în ceea ce priveşte încheierea unui acord cu partenerii de coaliţie, ceea ce a declanşat demonstraţii în masă în ţară.

Anterior, la începutul acestui an, Merkel a riscat izbucnirea unei crizei în propriul guvern, prin încercarea de a evita încheierea unui acord la nivelul UE privind imigraţia.

Merkel a fost criticată în trecut pentru că a acceptat în Germania aproximativ 1 milion de refugiaţi şi imigranţi în 2015, ca parte a ceea ce aceasta a descris a fi o “cultură a primirii” (Willkommenskultur).

Noua lege a fost dezvăluită într-un moment în care Bruxelles-ul este implicat într-o dispută tot mai aprinsă cu ţări precum Ungaria şi Italia pe tema imigraţiei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Ungaria că a declarat război Uniunii Europene prin faptul că face echipă cu Italia pentru a se opune cu tărie migranţilor.

Macron i-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban şi pe vicepremierul italian Matteo Salvini, avertizându-i că orientarea lor spre naţionalism este o “mare greşeală”, potrivit Express.co.uk.

În context, Salvini şi Orban au făcut echipă pentru a forma o alianţă politică anti-imigraţie şi conservatoare înaintea alegerilor din mai 2019 pentru Parlamentul European.

Italia şi Ungaria au adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei, noul guvern italian refuzând să primească în porturile sale nave care salvează imigranţi din largul mării, iar Ungaria votând legi pentru a-i pedepsi pe cei care ajută solicitanţi de azil să intre ilegal pe teritoriul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor