Bulgaria promite că va fi de partea Ungariei în disputa cu UE
alte articole
Bulgaria va susţine Ungaria în disputa cu Uniunea Europeană, a afirmat miercuri un vicepremier bulgar, adăugând că ţările din estul Europei trebuie să fie unite în gestionarea relaţiilor cu Bruxelles-ul, precizează Reuters.
Parlamentul European a votat săptămâna trecută sancţiuni împotriva Ungariei, acuzând guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban de sfidare a standardelor UE privind democraţia, drepturile civile şi corupţia.
Acesta lucru ar putea duce, teoretic, la situaţia în care Ungaria să îşi piardă dreptul de vot în UE – însă orice stat membru se poate opune prin veto la această măsură, şi atât Polonia cât şi Republica Cehă au afirmat deja că vor face acest lucru.
Krasimir Karakaceanov - membru al partidului anti-imigraţie Patrioţii Uniţi, partener junior în coaliţia de guvernare a Bulgariei – a declarat că, de fapt, Cabinetul a convenit în unanimitate să formeze o poziţie comună care se va opune oricăror sancţiuni aplicate de UE împotriva Ungariei.
“Credem că aceasta este o încălcare a suveranităţii unui stat membru egal al Uniunii Europene”, a declarat Karakaceanov reporterilor după o întâlnire a Cabinetului.
“Astăzi este vorba de Ungaria, mâine ar putea fi Polonia şi într-o zi ar putea fi Bulgaria în această situaţie. Ţările din centrul şi estul Europei ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să se ajute reciproc, deoarece au probleme comune”, a afirmat el.
La rândul ei, Varşovia este investigată de UE din cauza situaţiei democraţiei şi a statului de drept pe teritoriul polonez.
Bulgaria, deşi a fost criticată de Bruxelles pentru că a eşuat să impună în mod eficient o aplicare strictă a legii, nu se confruntă în prezent cu o astfel de investigaţie.
Premierul bulgar de centru-dreapta Boiko Borisov, un aliat al cancelarului german Angela Merkel în UE, a minimalizat importanţa acordului din Cabinet, afirmând că decizia a fost luată în timpul unei “întâlniri operative” şi nu are nicio valoare legală.
Discutând cu reporterii la sosirea sa în Salzburg pentru a participa la un summit al liderilor UE, Borisov a susţinut că guvernul său a căzut de acord că, în cazul în care se va decide într-o zi ca Ungariei să i se suspende drepturile de vot în cadrul UE, un lucru despre care el consideră că s-ar putea întâmpla în doi ani, Sofia se va opune.
“Nu este nicio dramă, nu s-a decis nimic”, a mai precizat el reporterilor.
Borisov consideră că premierul ungar trebuie să ajusteze o parte din politicile sale, indicând restricţiile impuse asupra Universităţii Centrale Europene din Ungaria, care a fost înfiinţată de miliardarul american George Soros, care este acuzat de Orban că interferează în politica internă a ţării şi că doreşte să inunde Europa cu imigranţi.
Dar partidul GERB al lui Borisov a votat împotriva moţiunii de cenzură în Parlamentul European săptămâna trecută. El are nevoie de suportul Patrioţilor Uniţi pentru a rămâne la putere, iar Bulgaria este criticată în mod regulat de UE cu privire la eşecul său de a combate corupţia şi crima organizată.
Precum Ungaria şi alte state fost comuniste, Bulgaria a criticat decizia lui Merkel de a accepta peste un milion de imigranţi, majoritatea fiind musulmani care au fugit de conflicte din Orientul Mijlociu, începând cu 2015.
De asemenea, la fel ca Ungaria, Bulgaria a construit un gard de-a lungul graniţei sale sudice – cu Turcia – pentru a descuraja imigranţii ilegali să încerce să pătrundă în UE. Cu toate acestea, Sofia a susţinut că drepturile imigranţilor ar trebui respectate.