Macron acuză Ungaria că începe un război cu UE cu privire la criza imigraţiei
alte articole
Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Ungaria că a declarat război Uniunii Europene prin faptul că face echipă cu Italia pentru a se opune cu tărie imigranţilor.
Macron i-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban şi vicepremierul italian Matteo Salvini, avertizându-i că îndreptarea lor spre naţionalism este o “mare greşeală”, potrivit Express.co.uk.
Salvini şi Orban au făcut echipă pentru a forma o alianţă politică anti-imigraţie şi conservatoare înaintea alegerilor din mai 2019 pentru Parlamentul European.
Italia şi Ungaria au adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei, noul guvern italian refuzând să primească în porturile sale nave care salvează imigranţi din largul mării, iar Ungaria votând legi pentru a-i pedepsi pe cei care ajută solicitanţi de azil să intre ilegal pe teritoriul ţării.
Preşedintele francez i-a acuzat pe Salvini şi Orban că profită de temerile cetăţenilor pentru a primi sprijini în ceea ce priveşte politicile lor anti-imigraţie, adăugând că “o cooperare” şi schimbarea “colectivă” reprezintă cea mai bună cale pentru a reforma UE.
Discutând după Bloomberg Global Business Forum ce a avut loc la Hotelul Plaza din New York, Macron a declarat: “Viktor Orban nu doreşte să primească imigranţi din Italia. El este cel mai mare inamic al Italiei deoarece naţionalismul este doar un război generalizat.
“Obiectivul meu este în primul rând să prezint reforme în Franţa şi Europa, să arăt că funcţionează. [Acest lucru] este mai bine pentru oameni, reduce şomajul şi furnizează mai multă securitate.
“În al doilea rând, doresc să conving oamenii că a coopera este cea mai bună cale pentru a aborda provocările noastre colective, imigraţia, schimbarea climatului şi provocările digitale.
“Toate aceste provocări sunt imposibil de abordat la nivel naţional”.
Când a fost întrebat în legătură cu acţiunile lui Orban şi Salvini, liderul partidului Liga, Macron a afirmat că “închiderea frontierelor” şi “întoarcerea la naţionalism” nu reprezintă răspunsul la problemele Uniunii Europene.
Macron a adăugat: “Ei se folosesc de temeri. Nu cred într-o globalizare fără protecţii pentru muncitori şi oameni.
“Nu cred că putem aborda în mod precis slăbiciunile şi nevoile şi sentimentele profunde ale oamenilor noştri prin închiderea frontierelor şi întoarcerea la naţionalism. Cred că aceasta este o mare greşeală”.
În prezent, Orban se află în dispute cu Bruxelles-ul, în condiţiile în care urmăreşte să consolideze suveranitatea ţării sale.
După ce Orban a adoptat o serie de legi interne controversate, statele membre UE au votat pentru activarea procedurilor aşa-numitului Articol 7, prin care Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în UE.
“Ceea ce faceţi voi aici este o palmă dată Uniunii. Noi am apărat Ungaria şi am apărat Europa. Avem o imagine diferită despre natura creştinismului în Europa şi despre rolul naţiunilor şi culturilor în ţara noastră”, a declarat premierul ungar Parlamentului UE în 18 septembrie.
Orban a condus opoziţia în faţa cancelarului german Angela Merkel şi altor lideri UE care doresc ca blocul să accepte şi mai mulţi refugiaţi musulmani.
În plus, guvernul lui Orban a adoptat în această vară aşa-numita lege “Stop Soros”, numită după miliardarul american George Soros, acuzat de premierul ungar că susţine imigraţia în masă spre Europa şi furnizează sprijin grupurilor civice care oferă ajutoare legale solicitanţilor de azil şi refugiaţilor. Potrivit legii “Stop Soros”, persoanele care ajută imigranţi în procesul cererilor de obţinere a azilului sau care “furnizează ajutoare sau beneficii financiare” imigranţilor ilegali vor fi traşi la răspundere şi vor primi o sentinţă de un an închisoare.
Blocul european a fost de asemenea lovit de amplificara sprijinului pe care l-au primit partidele de extremă dreapta şi anti-imigraţie în alegerile naţionale şi regionale, după ce milioane de oameni au fugit de războaie şi sărăcie din Orientul Mijlociu şi Africa pentru a căuta refugiu în Europa.
Însă preşedintele francez a declarat că statele membre pot realiza mai multe lucruri împreună în ceea ce priveşte abordarea provocărilor cu care se confruntă blocul, inclusiv imigraţie, schimbarea climatului şi problemele digitale.
Macron a avertizat în repetate rânduri că alegerile parlamentare europene din 2019 vor fi o bătălie deschisă între naţionaliştii anti-imigraţie şi progresiştii pro-Europa.
Dar Orban şi Salvini au promis că vor avansa cu planurile lor de a reforma blocul.
Salvini a afirmat: “Dorim să schimbăm Comisia Europeană. Dorim să ne protejăm frontierele. Vom lupta împotriva politicilor pro-imigraţie susţinute de Macron şi George Soros”.
La rândul său, Orban a transmis un mesaj similar: “Se apropie alegerile europene. Avem de schimbat multe lucruri. Există două tabere în acest moment în Europa.
“Una este condusă de Macron, care susţine imigraţia. Alta este susţinută de ţări care doresc să îşi protejeze graniţele. Ungaria şi Italia aparţin celei de-a doua tabere”.