Austria şi Italia propun procesarea refugiaţilor pe nave

Italia şi Austria au prezentat un plan privind procesarea refugiaţilor pe nave, ministrul austriac de Interne precizând că se va avea grijă de solicitanţii de azil. Ambele guverne susţin reducerea imigraţiei în ţările lor.
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.09.2018

Miniştrii de Interne din Austria şi Italia au susţinut o propunere care prevede menţinerea refugiaţilor la bordul navelor, în Mediterană, până la procesarea cererilor lor de azil. Sugestia a fost prezentată vineri la Viena, în timpul unei conferinţe privind imigraţia la care au participat UE şi câteva ţări africane, inclusiv Algeria, Ciad, Egipt, Maroc, Niger, Mali şi Tunisia.

„Pentru cei care au reuşit să ajungă în apele teritoriale ale unui stat european şi sunt ridicaţi apoi de o navă, ar trebui să folosim acele nave pentru a efectua verificările corespunzătoare pentru a afla dacă respectivii merită protecţie”, a susţinut ministrul austriac de Interne, Herbert Kickl, la o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Matteo Salvini, potrivit Deutsche Welle.

„Se va avea grijă de voi pe o navă”, a afirmat Kickl, adăugând că procesarea cazurilor de azil „ar trebui să dureze câteva zile” şi că persoanele care nu au nicio şansă pentru azil nu ar trebui să intre în Europa.

Din moment ce rutele folosite de imigranţi din Turcia spre Grecia au fost închise în mare parte în 2016, solicitanţii de azil au folosit ruta mediteraneană spre Italia. Noul guvernul italian a făcut o prioritate din închiderea acestei rute.

Austria, care a primit în 2015 un număr de solicitanţi de azil echivalent cu peste 1% din populaţia sa, este condusă în prezent de un guvern conservator care a promis că va împiedica un alt astfel de aflux de imigranţi şi a urmărit să restricţioneze trecerile de frontieră din Italia.

Propunerea austro-italiană reprezintă o alternativă la „platformele de debarcare regionale”, localizate în porturi UE din Mediterană şi care au fost discutate de naţiunile europene.

Salvini, care a refuzat accesul în porturile italiene pentru navele care salvează imigranţi, a precizat că este „absolut în favoarea” propunerii privind reţinerea imigranţilor pe nave, în largul mării.

„De fapt, chiar spuneam cât de ironic a fost faptul că un judecător italian m-a plasat sub investigaţie pentru răpire după ce, timp de 10 de zile, am împiedicat un grup de imigranţi să coboare de pe o navă andocată într-un port italian”, a susţinut el.

Ministrul italian de Interne a făcut referire la investigaţia oficială lansată împotriva sa pentru „privare ilegală de libertate”, după ce a oprit peste o sută de imigranţi salvaţi în largul mării să păşească pe teritoriul italian.

Ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska şi Comisarul UE pentru Imigraţie, Dimitris Avramopoulos, au declarat reporterilor că ideea „platformelor de debarcare regionale” nu este susţinută de niciunul dintre participanţii africani.

„Este foarte greu pentru o ţară să accepte ceva de genul acesta. Fiecare ţară are demnitatea ei şi ar trebui să recunoaştem acest lucru”, a mai precizat ministrul spaniol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor