Angela Merkel susţine Austria în privinţa consolidării graniţelor UE
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel şi omologul său austriac Sebastian Kurz au lăsat duminică neînţelegerile la o parte şi au anunţat o serie de acţiuni cu scopul de a combate imigraţia ilegală spre Europa.
Cei doi au fost de acord să colaboreze cu câteva naţiuni africane pentru a opri fluxurile de imigranţi şi au apreciat planurile propuse de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a mări personalul Frontex la 10.000 până în anul 2020, potrivit Deutsche Welle.
Deşi Merkel şi Kurz au avut anterior disensiuni în ceea ce priveşte imigraţia, cancelarul austriac anti-imigraţie a recunoscut că Berlinul a adoptat o linie mai dură în mare parte datorită ministrului german de Interne, Horst Seehofer.
Înaintea întâlnirii de duminică, un purtător de cuvânt al Cancelariei austriece a susţinut că întărirea graniţelor externe ale UE va fi punctul central al discuţiilor din Berlin.
“Nu pot exista graniţe deschise în Europa fără protejarea corespunzătoare a graniţelor externe ale UE”, a transmis Kurz agenţiei de ştiri DPA prin purtătorul său de cuvânt. “Din acest motiv este atât de important să consolidăm Frontex”.
După ultimul summit oficial al liderilor UE din luna iunie, Comisia Europeană a promis că va consolida agenţia care administrează graniţele blocului (Frontex) şi va crea centre de procesare a imigranţilor la periferia continentului şi în Africa de Nord. Dar aceste propuneri încă nu au fost puse în aplicare.
Kurz a susţinut că el şi Merkel au convenit că trebuie să lucreze “asupra detaliilor punctului crucial la care am ajuns” în luna iunie.
De asemenea, Kurz a anunţat intenţia de a găzdui în luna decembrie un summit comun UE-Africa la Viena, la care să participe preşedintele Rwandei, Paul Kagame.
Austria, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European, a precizat că summitul se va concentra pe îmbunătăţirea legăturilor economice dintre cele două continente, în încercarea de a aborda unul dintre factorii care alimentează imigraţia spre Europa.
Merkel a subliniat necesitatea colaborării cu ţările africane aflate la originea imigraţiei în masă. Zonele de colaborare între UE şi cele 53 de ţări africane trebuie să fie clar definite.
Angela Merkel urmează să viziteze luni Algeria şi, totodată, va purta discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron în Paris, înaintea unui summit al liderilor UE care va avea loc săptămâna viitoare în Salzburg.
Întâlnirea de duminică dintre Kurz şi Merkel a avut loc la câteva zile după ce miniştrii de Interne din Austria şi Italia au susţinut o propunere care prevede menţinerea refugiaţilor la bordul navelor, în Mediterană, până la procesarea cererilor lor de azil. Sugestia a fost prezentată la sfârşitul săptămânii trecute la Viena, în timpul unei conferinţe privind imigraţia la care au participat UE şi câteva ţări africane, inclusiv Algeria, Ciad, Egipt, Maroc, Niger, Mali şi Tunisia.
“Pentru cei care au reuşit să ajungă în apele teritoriale ale unui stat european şi sunt ridicaţi apoi de o navă, ar trebui să folosim acele nave pentru a efectua verificările corespunzătoare pentru a afla dacă respectivii merită protecţie”, a susţinut ministrul austriac de Interne, Herbert Kickl, la o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Matteo Salvini, potrivit Deutsche Welle.
“Se va avea grijă de voi pe o navă”, a afirmat Kickl, adăugând că procesarea cazurilor de azil “ar trebui să dureze câteva zile” şi că persoanele care nu au nicio şansă pentru azil nu ar trebui să intre în Europa. Din moment ce rutele folosite de imigranţi din Turcia spre Grecia au fost închise în mare parte în 2016, solicitanţii de azil au folosit ruta mediteraneană spre Italia. Noul guvernul italian a făcut o prioritate din închiderea acestei rute.