Avion de luptă rusesc se apropie la câţiva metri de un avion american deasupra Mării Negre

Un avion de luptă rusesc s-a apropiat la 4,5 metri de un avion de luptă al Forţei Aeriene americane în Marea Neagră, conform oficialilor din Pentagon.
Un avion american RC-135U.
Un avion american RC-135U. (Wikipedia)

Oficialii americani au declarat: “În 25 ianuarie 2016, un avion american RC-135U, care efectua un zbor de rutină în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, a fost interceptat de un avion rusesc Su-27 într-o manieră nesigură şi neprofesionistă. Analizăm acest incident.”

Un Boeing RC-135U este un avion specializat în colectarea electronică de cantităţi masive de informaţii, având la bord doi piloţi, un navigator, doi ingineri, cel puţin 10 ofiţeri specializaţi în război electronic, precum şi câţiva specialişti în misiuni. Există doar două avioane RC-135U în Forţa Aeriană a Statelor Unite.

“SUA va discuta acest incident cu Rusia pe canalele diplomatice şi oficiale corespunzătoare”, a adăugat oficialul Pentagonului, conform Washington Free Beacon.

Oficialul a precizat că un avion rusesc Su-27 s-a apropiat la câţiva metri de RC-135U, care îşi avea transponderul pornit, conform FlightAware.com. Transponderul este un dispozitiv instalat într-un avion care emite un semnal de identificare ca răspuns la un semnal primit.

Prin apropierea sa, avionul rusesc a afectat controlabilitatea avionului american, a mai susţinut oficialul Pentagonului.

General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt la Ministerul rus al Apărării, a declarat că interceptarea a avut loc după ce “radarele ruseşti antiaeriene au observat o ţintă aeriană neidentificată deasupra Mării Baltice care se îndrepta rapid către graniţa naţională”, conform agenţiei ruseşti de ştiri RT. Generalul a adăugat că avionul american îşi avea transponderul oprit.

“Nu a fost raportată nicio situaţie de urgenţă în timpul contactului apropiat cu avionul de recunoaştere american”, a mai susţinut Konaşenkov.

Avionul american RC-135U se afla în zonă pentru a monitoriza activităţile militare ruseşti din vestul Rusiei şi din Kaliningrad, a mai susţinut agenţia de ştiri RT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe