Comisia UE contestă legalitatea referendumului ungar privind migranţii

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că în ţară va avea loc un referendum pe tema cotelor impuse de UE privind distribuirea solicitanţilor de azil. Comisia Europeană a criticat referendumul, susţinând că este posibil ca acesta să încalce regulamentele UE.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)

Comisia Europeană susţine că referendumul plănuit de Ungaria pe tema cotelor UE de distribuire a migranţilor ar fi în contradicţie cu strategia stabilită la nivelul blocului pentru gestionarea crizei refugiaţilor.

Ungaria - al cărei gard de frontieră ridicat pentru a ţine migranţii în afara teritoriului său evidenţiază poziţia adoptată în privinţa crizei refugiaţilor - a respins deja planul pentru acceptarea unui număr obligatoriu de migraţi sosiţi în Europa.

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat joi că va avea loc referendumul, susţinând că acesta va testa democraţia europeană.

În Bruxelles, Comisia Europeană a pus la îndoială poziţiei Ungariei, susţinând că doreşte clarificări din partea Budapestei în privinţa referendumului plănuit.

“Noi, totuşi, nu reuşim să înţelegem cum va putea [referendumul] să se integreze in procesul decizional asupra căruia toate statele membre au căzut de acord, inclusiv Ungaria, în conformitate cu tratatele UE”, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

În septembrie 2015, guvernele UE au decis că 160.000 de migranţi vor fi distribuiţi între statele membre pe durata a doi ani, fiecare ţară urmând să accepte o cotă.

Budapesta susţine acum că acea decizie este împotriva regulamentelor UE.

“Contestăm decizia privind cotele la Curtea Europeană pentru Justiţie şi credem cu tărie că acea decizie a fost luată fără a ţine cont de regulamentele UE”, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto la o conferinţă de presă.

Planul UE privind cotele de distribuire a migranţilor a fost adoptat cu majoritate de voturi de către guvernele europene, în ciuda opoziţiei Ungariei şi a altor state din estul Europei.

În plus, câteva ţări au limitat numărul de migranţi şi refugiaţi din afara Europei care pot pătrunde pe teritoriul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe