Comisia UE contestă legalitatea referendumului ungar privind migranţii
alte articole
Comisia Europeană susţine că referendumul plănuit de Ungaria pe tema cotelor UE de distribuire a migranţilor ar fi în contradicţie cu strategia stabilită la nivelul blocului pentru gestionarea crizei refugiaţilor.
Ungaria - al cărei gard de frontieră ridicat pentru a ţine migranţii în afara teritoriului său evidenţiază poziţia adoptată în privinţa crizei refugiaţilor - a respins deja planul pentru acceptarea unui număr obligatoriu de migraţi sosiţi în Europa.
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat joi că va avea loc referendumul, susţinând că acesta va testa democraţia europeană.
În Bruxelles, Comisia Europeană a pus la îndoială poziţiei Ungariei, susţinând că doreşte clarificări din partea Budapestei în privinţa referendumului plănuit.
“Noi, totuşi, nu reuşim să înţelegem cum va putea [referendumul] să se integreze in procesul decizional asupra căruia toate statele membre au căzut de acord, inclusiv Ungaria, în conformitate cu tratatele UE”, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
În septembrie 2015, guvernele UE au decis că 160.000 de migranţi vor fi distribuiţi între statele membre pe durata a doi ani, fiecare ţară urmând să accepte o cotă.
Budapesta susţine acum că acea decizie este împotriva regulamentelor UE.
“Contestăm decizia privind cotele la Curtea Europeană pentru Justiţie şi credem cu tărie că acea decizie a fost luată fără a ţine cont de regulamentele UE”, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto la o conferinţă de presă.
Planul UE privind cotele de distribuire a migranţilor a fost adoptat cu majoritate de voturi de către guvernele europene, în ciuda opoziţiei Ungariei şi a altor state din estul Europei.
În plus, câteva ţări au limitat numărul de migranţi şi refugiaţi din afara Europei care pot pătrunde pe teritoriul lor.