Merdenele umplute cu brânză - pufoase şi crocante

Merdenele umplute cu brânză
Merdenele umplute cu brânză (Maria Matyiku /Epoch Times)

Merdenelele, numite şi macedonii în părţile Dobrogene, sunt acele plăcinte calde, umplute cu brânză sau carne şi făcute în foiţe de aluat crocante care se topesc în gură. Pentru mulţi dintre noi, aceste plăcinte rumenite şi gustoase poartă în ele arome şi amintiri din anii copilăriei, studenţiei sau a concediilor petrecute la mare.

Ingrediente pentru 24 de bucăţi:
pentru aluat:

  • un kg de faină albă
  • 600 ml apă
  • 10 g sare
  • o linguriţă de oţet
  • 200 g de unt la temperatura camerei

pentru umplutură:

  • 600 g brânză telemea sau de burduf sau dulce
  • 4 linguri de smântână
  • 4 albuşuri de ou(opţional)

Pentru un aspect mai festiv, le puteţi unge pe deasupra cu gălbenuşurile de ou, după care presăraţi seminţe de mac, susan, chimen, sau brânză rasă uscată.

Modul de preparare:

Se amestecă făina cu apă, sarea şi oţetul până când toate ingredientele se încorporează bine, rezultând în final un aluat elastic puţin mai tare decât cel de pâine. Aluatul se lasă la odihnit cam 20 minute după care se porţionează în patru părţi egale.

Pe rând, din fiecare parte se face un rulou de aluat care apoi se împarte din nou în şase părţi egale. Bucăţile finale vor cântări între 65-70 g fiecare.

Pentru a evita evaporarea apei şi uscarea aluatului este recomandat să acoperiţi aluatul care e pus deoparte cu o folie subţire de plastic .

Mai întâi, se unge masa de lucru cu ulei, după care se ia câte o bucată de cocă şi se întinde în formă de pătrat de 15 cm. Se unge cu un strat subţire de unt moale, apoi se împătureşte în trei pe verticală, formându-se un dreptunghi care se unge din nou cu unt pe deasupra, după care se împătureşte în două pornind de la margine spre jumătatea dreptunghiului. Ungeţi din nou cu unt, apoi împăturiţi părţile una peste cealaltă, rezultând un pătrat cu latura de 4 cm. Ungeţi pătratul obţinut cu ulei, după care îl aşezaţi pe o farfurie şi-l acoperiţi cu o folie de plastic.

Procedaţi la fel cu celelalte 5 bucăţi rămase. După ce terminaţi cu împachetatul, puneţi farfuria la rece în frigider pentru cel puţin o oră şi jumătate sau două ore.

Se procedează la fel cu celelalte părţi de aluat rămase.

Între timp se pregăteşte umplutura de brânză. Brânza telemea se dă mai întâi pe răzătoare, apoi se amestecă cu smântâna. Albuşurile se bat uşor, apoi se adaugă în compoziţie. Opţional, cine doreşte poate adăuga şi mărar verde tocat mărunt.

La fel cum am procedat cu aluatul, umplutura de brânză se porţionează în 24 părţi egale.

După ce au trecut cele două ore, aluatul se scoate de la rece şi se întinde din nou în pătrate. Puneţi în mijloc umplutura de brânză tot în formă de pătrat, apoi împăturiţi aluatul în formă de plic, aducând colţurile pătratului de aluat spre centru, suprapunându-le.

Dacă nu folosiţi hârtie de copt, tava se tapetează cu unt şi faină, apoi aşezaţi pe rând merdenelele cu îndoitura în jos (spre tavă), lăsând între ele un spaţiu de câţiva centimetri. Înainte de-a le pune la copt, se mai ung cu puţin unt, apoi se pun la copt (în cuptorul încălzit în prealabil la 180 C) până când se rumenesc.

Pentru a le da un aspect mai festiv, puteţi folosi pentru ornat gălbenuşurile de ou amestecate cu un vârf de sare. Ungeţi fiecare merdenea, apoi presăraţi pe deasupra seminţe de mac, susan sau chimen, sau chiar brânză rasă uscată.

Când sunt gata, scoateţi tava din cuptor şi transferaţi merdenelele cât sunt încă fierbinţi pe un platou sau pe o farfurie.

Se consumă de preferinţă cât sunt calde, dar sunt foarte bune şi reci. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură