Mentalitatea autarhică, motivul numeroaselor slăbiciuni ale Rusiei
Puţini politicieni ruşi înţeleg că la baza multora dintre slăbiciunile ţării se află, între altele, erori care ţin de psihologie, cum ar fi aspiraţia elitei populiste spre 'autarhie sub formă de cult al autosuficienţei', notează Andrei Borodaievski, specialist în economie mondială şi relaţii economice internaţionale, în paginile cotidianului The Japan Times.
Liderii ruşi produc o impresie contradictorie, potrivit expertului. Pe de o parte, ei fac în permanenţă declaraţii în favoarea cooperării pe plan internaţional, însă pe de altă parte nu pierd niciodată posibilitatea de a manifesta unele atitudini antiamericane şi antieuropene.
Tandemul Medvedev-Putin aflat la putere în Rusia este capabil de paşi pozitivi şi de perspectivă, precum sunt acţiunile în vederea aderării la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi crearea unor scheme vizionare de integrare în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Însă, acest tandem reprezintă în acelaşi timp o apoteoză a unei alcătuiri politice neschimbate, fapt care suscită multe întrebări în Rusia însăşi şi este puţin probabil să trezească simpatie şi încredere în Europa, SUA sau oriunde altundeva în lumea postindustrială. În acelaşi timp, criticile venite din exterior sunt interpretate la Moscova ca o 'caracteristică rusofobă' a puterilor occidentale, subliniază autorul.
Ca urmare a unei asemenea abordări, Rusia obţine doar o parte infimă din posibilele investiţii internaţionale, continuă Borodaievski. Ţinând cont de bogăţiile sale naţionale legendare şi de vastul său teritoriu, acest lucru înseamnă o regretabilă pierdere de posibilităţi şi o subapreciere a potenţialului său de creştere.
Confruntându-se cu realităţile secolului XXI-lea, Rusia trebuie să demonstreze capacitatea de a-şi schimba mentalitatea, renunţând la unele obiceiuri şi prejudecăţi arhaice, şi de a recunoaşte că toţi oamenii trăiesc în aceeaşi lume imensă dar care se contractă în ritm vertiginos, devenind un fel de 'sat mondial'. Este evident că pentru o depăşire cu succes a problemelor pe care vremurile actuale le ridică în faţa fiecărei ţări, Rusia are nevoie de o evoluţie socială în direcţia democratizării, demonopolizării şi descentralizării vieţii sale politice şi economice, conchide expertul.