Membru CNA solicită ca TVR-ul să nu fie dat pe mâna lui Remus Borza
alte articole
Membrul Consiliului Naţional al Audiovizualului le-a cerut luni noilor membri ai Consiliului de Administraţie al TVR să respingă propunerea de intrare în insolvenţă a televiziunii publice, insolvenţa echivalând cu "legalizarea cenzurii şi a destructurării TVR, inclusiv vinderea bucată cu bucată a patrimoniului televiziunii publice". Jucan le-a mai solicitat membrilor CA să nu formuleze propuneri legate de numirea ca administrator a lui Remus Borza, personaj condamnat penal pentru fapte săvârşite în exercitarea profesiei de practician în insolvenţă.
"Solicit public noilor membri ai consiliului de administraţie al TVR să respingă propunerea de intrare în insolvenţă a televiziunii publice. În acelaşi registru, solicit membrilor să nu formuleze nicio propunere în ceea ce priveşte persoana lui Remus Borza, condamnat penal pentru fapte săvârşite în exercitarea profesiei de practician în insolvenţă. În caz contrar, membrii consiliului de administraţie se vor afla în situaţia ignorării unei hotărâri judecătoreşti, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la trei ani, aşa cum prevede art. 287 lit 'c' din noul Cod penal", a transmis Jucan printr-un comunicat de presă citat de Agerpres.
"Apropierea lui Remus Borza de fostul prim-ministru al României este de notorietate. În acelaşi mod se poate înţelege şi insistenţa preşedintelui Senatului ca TVR să intre în insolvenţă. La fel de cunoscută — dar ignorată — este şi condamnarea penală a lui Remus Borza la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea de infracţiuni privind conflictul de interese — 34 acte materiale, în exercitarea profesiei de practician în insolvenţă", a adăugat Jucan, precizând că în urma acestei condamnări, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă — UNPIR ar fi trebuit să suspende sau să elimine prezenţa lui Remus Borza din rândul practicienilor în insolvenţă.
Jucan a adăugat că, în acest context, în calitate de membru al CNA, este obligat să sesizeze Parchetul General în legătură cu decizia UNPIR referitoare la Remus Borza.
Potrivit lui Jucan, intrarea în insolvenţă a televiziunii publice, "cu ajutorul iniţiativei legislative semnate de parlamentarii PSD şi ALDE", cu sprijinul lui Remus Borza, "echivalează cu legalizarea cenzurii şi a destructurării TVR, inclusiv vinderea bucată cu bucată a patrimoniului televiziunii publice".
Valentin Jucan consideră că se "doreşte cu orice preţ" intrarea televiziunii publice în insolvenţă, deşi nu există "un proiect clar" privind câte posturi de televiziune vor mai rămâne şi în ce formă, care este numărul de angajaţi care vor rămâne, în ce măsură patrimoniul televiziunii va fi afectat de plata datoriilor, care sunt garanţiile pentru protejarea libertăţii de exprimare şi a emisiei, ce se întâmplă cu studiourile teritoriale.
În opinia sa, în aceste condiţii, intrarea TVR în insolvenţă ar fi, din start, "un dezastru, pe bani publici".
"Aşadar, Televiziunea Română se îndreaptă nu doar spre faliment, ci şi spre dezmembrare, mulţumită actualei majorităţi politice din Parlament care s-a impus şi în Consiliul de Administraţie al televiziunii. (...) Într-un articol publicat recent, Remus Borza transmite, în mod fals, informaţia conform căreia ar exista un consens politic pentru ca el să fie propus administrator judiciar al TVR. Dincolo de faptul că este un neadevăr, această declaraţie are scopul unic de a constrânge membrii Consiliului de Administraţie al TVR, fiind, totodată, un avertisment pentru cei care ar îndrăzni să nu susţină insolvenţa, respectiv numirea lui ca administrator judiciar", a mai declarat Jucan.
Recent, Borza a vorbit, într-un interviu acordat Agerpres, despre situaţia în care se găseşte TVR, afirmând că insolvenţa este singura modalitate de salvare a postului. Borza a mai declara ca şi-ar dori să fie desemnat administrator judiciar, dacă se va deschide procedura de reorganizare.
Reamintim că în data de 21 martie, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă privind intrarea în insolvenţa a TVR, cu solicitarea de a fi discutată în regim de urgenţă.
Tăriceanu a mai precizat că Dacian Cioloş este şi el de părere că intrarea în insolvenţă e soluţia cea mai potrivită având în vedere situaţia actuală a televiziunii şi agreează propunerea de modificarea a Legii 41 de funcţionare a serviciului public de televiziune.