TVR, cu un pas mai aproape de insolvenţă. Cioloş ar fi de acord, susţine Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a depus în Camera Deputaţilor un proiect de lege vizând intrarea în insolvenţă a Televiziunii Publice.
Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Co-preşdintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă privind intrarea în insolvenţa a TVR, cu solicitarea de a fi discutată în regim de urgenţă.

Tăriceanu a mai precizat că Dacian Cioloş este şi el de părere că intrarea în insolvenţă e soluţia cea mai potrivită având în vedere situaţia actuală a televiziunii şi agreează propunerea de modificarea a Legii 41 de funcţionare a serviciului public de televiziune.

Ea (iniţiativă legislativă n.r.) e semnată de parlamentari ai ALDE, PSD şi UDMR. Din ce ştiu, au existat declaraţii publice din partea preşedintelui Comisiei de Cultură şi Mass-media de la Cameră, care în numele grupului PNL vorbea despre un punct de vedere similar, care coincidea cu această idee. Este vorba despre propunerea prin care TVR să poată solicita procedura de insolvenţă, având în vedere situaţia financiară extrem de gravă.

Sper ca această procedură să ducă la un rezultat cât mai rapid. Mâine va avea loc şedinţa plenului reunit al celor două Camere, în care va fi votat noul Consiliu de Administraţie, apoi, conform procedurii, Consiliul de Administraţie se retrage şi va fi ales un preşedinte director general care va trebui să fie validat şi el de plenul reunit", a declarat Tăriceanu, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

Şeful Senatului a mai adăugat că la Camera Deputaţilor este depus un proiect semnat de către senatorul Georgică Severin şi alţi parlamentari, care vizează, de asemenea, o modificare a Legii 41, cu privire la separarea funcţiilor de director general şi preşedinte şi a precizat că este "foarte posibil ca cele două propuneri să fie luate în discuţie din nou la Comisie."

Pot să vă aduc la cunoştinţă că am avut chiar ieri o discuţie cu prim-ministrul Cioloş referitoare la această problemă, care a ţinut să-mi spună că, din punctul de vedere al Guvernului, intrarea în insolvenţă e soluţia cea mai potrivită având în vedere situaţia actuală a televiziunii. A vrut să ştie care este situaţia, pe care i-am descris-o, şi i-am adus aminte că Guvernul va trebui să întreprindă o serie de acţiuni care să poată să contribuie la refacerea veniturilor televiziunii", a declarat Tăriceanu.

Printre acţiunile pe care ar trebui să le întreprindă Guvernul, în viziunea lui Tăriceanu, ar fi obligativitatea ca societăţile de distribuţie a energiei electrice să factureze taxa de televiziune, reconsiderarea subvenţiei pe care Guvernul o dă societăţii de televiziune, pentru retransmisia pe relee etc.

Reamintim în context că atât în plan intern cât şi internaţional, iniţiativa lui Tăriceanu de a introduce Televiziunea Naţională în insolvenţă este percepută ca o acţiune care va afecta independenţa instituţiei publice şi care va conduce la cenzură.

Sosit recent în România, Secretarul General al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ( EFJ), Ricardo Gutierrez, a opinat că "există o dorinţă de a distruge serviciul public de audio vizual din România" şi a anunţat că organizaţia sa a sesizat Comisia Europeană şi Consiliul European cu privire la ameninţarea care planează asupra TVR.

“Sentimentul nostru este că există o dorinţă de a distruge serviciul public de audio vizual din România. Cei care lucrează în aceste instituţii nu trebuie să plătească preţul unei gestiuni haotice. Puteţi să contaţi pe noi (Federaţia Europeană a Jurnaliştilor-n.n.) că vom face toate demersurile în cadrul european pentru a vă sprijini. Am sesizat, în legătură cu această problemă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi Comisia de dialog social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene.

Am denunţat, deja, proiectul de lege în ceea ce priveşte insolvenţa, în Consiliul European şi am început discuţiile cu EBU (European Broadcasting Union-n.n). Cele 47 de ţări din Consiliul Europei au fost informate de FEJ în legătură cu ameninţarea care planează asupra serviciului audio vizual din România prin această lege a insolvenţei. Secretarul general al Consiliului Europei va cere explicaţii oficiale ambasadorului României la Consiliul Europei. Guvernul Român va trebui să dea explicaţii”- a declarat Ricardo Gutierrez.

La rândul său, activewatch atrăgea recent atenţia, în contextul apariţiei insolvenţei TVR pe agenda Parlamentului, că principalul responsabil de situaţia dezastruoasă a televiziunii publice este mediul politic, iar insolvenţa nu oferă nicio garanţie că instituţia se va redresa financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură