Membrii Asociaţiei 21 Decembrie care au făcut greva foamei aşteaptă votarea Legii recunoştinţei
alte articole
Deoarece procedurile privind proiectul de lege cu modificările la Legea 341 sunt în derulare, grupul de grevişti ai foamei care l-au susţinut pe domnul Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 2l Decembrie 1989, au întrerupt greva.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor urmează să aprobe modificările propuse, dar tot mai apar puncte de vedere diferite din partea unor parlamentari, acestea ducând la amânarea avizării de către comisie a proiectului de lege de la o săptămână la alta. Votul în plenul parlamentului urmează să aibă loc după ce acesta trece de comisii.
Firimiţă Marian, Savin Eugeniu şi Grigore Gheorghe, care se aflau la sediul Asociaţiei, ne-au împărtăşit câteva lucruri în legătură cu încetarea grevei şi despre starea sănătăţii lor.
Reporterul: Domnule Firimiţă, ce ne puteţi spune despre faptul că aţi încetat greva foamei?
Marian Firimiţă: În baza promisiunilor ferme că modificările la această lege a recunoştinţei vor fi adoptate, dl Teodor Mărieş a încetat protestul. Deoarece noi cei 3 îl sprijineam pe dl Mărieş - care a pornit primul acest protest în greva foamei - era normal ca susţinători să ne retragem şi noi din protestul respectiv şi să le dăm posibilitatea parlamentarilor să analizeze toate amendamentele în Comisia juridică, iar apoi proiectul de lege să între în plen în linişte. Am dorit să dăm dovadă de multă înţelegere, aşa cum am făcut, de altfel, în toată această perioadă.
Am declarat, alături de ceilalţi colegi, că dacă se va tergiversa aprobarea legii, şi dacă la nivelul asociaţiei se va hotărî reluarea grevei foamei, noi vom reintra în greva foamei ca formă de protest.
Reporterul: Care este starea dv fizică acum, după peste 70 de zile de grevă?
Marian Firimiţă: După încetarea grevei am pornit o recuperare în mod lent, aşa cum era normal ca să păstrăm organismul cu tonus şi să nu ne fie greu să reluăm greva foamei. Mai mergem timp de una, două sau trei săptămâni, dacă este cazul, cu o alimentaţie care să nu fie aşa cum era înainte de a începe acest protest, aşa încât să obişnuim organismul şi să ne fie uşor să intrăm în greva foamei. Starea sănătăţii fizică, funcţională, psihică la câteva zile de la întrerupere, pentru mine şi pentru ceilalţi colegi este bună. Moralul pe care îl aveam mi-a revenit şi sunt ferm hotărât ca să reiau protestul, dacă va fi cazul.
Reporterul: Care ar fi motivele pentru care anumite persoane nu ar dori să se adopte modificările pe care le-aţi propus la legea 341?
Marian Firimiţă: Eu văd în felul următor această problemă: Sunt o serie de oameni pe care îi considerăm neaveniţi în cadrul legii 341, de fapt legea 42 din 1990, pentru că atunci au intrat. De ce este această bătălie ca să nu fie introduse amendamentele importante ca zilele de revoluţie 14-22 sau excluderea militarilor? Ei nu sunt interesaţi de indemnizaţie, deoarece există o prevedere în lege că dacă ai un venit egal sau mai mare decât salariul mediu brut pe economie nu vei avea indemnizaţie. Toţi aceşti militari - generali, colonei - aveau şi au şi în prezent venituri foarte mari şi nu au indemnizaţie. Este vorba de mândria de a deţine un certificat de revoluţionar, în baza căruia au avut şi poate mai au acces la diferite funcţii în aparatul de stat şi chiar în dobândirea unor drepturi. De exemplu, contează foarte mult dacă au terenuri cu valoare foarte mare la Fundeni, Corbeanca sau pe litoral. Ei vor certificatul. Dacă pierd certificatul, s-ar putea să li se ia şi acele drepturi pe care le-au dobândit la vremea respectivă. Aşa că preferă să fie sacrificaţi cei mai amărâţi şi să rămână fără indemnizaţie, şi poate că se destramă astfel şi mişcarea revoluţionară, care şi aşa este plină de contradicţii şi neînţelegeri între asociaţii şi revoluţionari. Ei ar rămâne cu certificatele de revoluţionari şi în funcţiile pe care le au, iar copiii lor se vor mândri cu aceasta.
Savin Eugeniu: "Cel mai rău este pentru un popor să nu-şi recunoască eroii care au scăpat cu viaţă. Este de datoria fiecărui popor să nu uite eroii care le-au dat libertatea"
Reporterul: Domnule Savin Eugeniu, puteţi să mai adăugaţi ceva referitor la această problemă?
Savin Eugeniu: Aceşti militari vor să-şi spele şi trecutul odios prin faptul că deţin certificate de revoluţionari, pe lângă sursele materiale pe care le-au dobândit în urma revoluţiei. Ei se dau drept revoluţionari dar au fost călăi, au profitat de legea 42 şi au dobândit terenuri şi spaţii. Certificatele de revoluţionari le-au obţinut cu sprijinul puterii, în timpul FSN-ului condus de Iliescu. Ei nu beneficiau de această indemnizaţie care nu este importantă pentru ei. Am înţeles că cea mai mare virtute a unui cetăţean este în momentul neatârnării să sari în sprijinul ţarii, al poporului, să ai spirit de sacrificiu. Acestea sunt lucruri care nu au voie să fie uitate, dar ar putea să fie recunoscute prin legea 341. Recunoştinţa nu are termen de prescriere. De aceea, trebuie cât mai urgent aplicată. Cei mai năpăstuiţi au luptat împotriva comunismului şi nu i-am uitat nici pe cei care au murit lângă noi. Este vorba de istorie, pe care o păstrăm vie şi de neatârnat în veci. Cel mai rău este pentru un popor să nu-şi recunoască eroii care au scăpat cu viaţă. Este de datoria fiecărui popor să nu uite eroii care le-au dat libertatea.
Reporterul: Puteţi să ne spuneţi care este starea sănătăţii dv.?
Savin Eugeniu: De la intrarea în greva foamei simt că se produce un fenomen şi anume deţin controlul din punct de vedere spiritual. Consider că este o mare virtute să poţi trăi fără să te hrăneşti. Organismul merge mână în mână cu voinţa. În anumite momente sunt mai obosit, dar sunt mai stăpân pe mine. Mă simt mai demn, mândru că am fost capabil de sacrificiu. Dacă este cazul, pot să reîncep greva şi îmi va fi mai uşor.
Reporterul: Domnule Grigore Gheorghe, dv. aţi făcut greva foamei 29 de zile şi aţi întrerupt deoarece starea sănătăţii nu v-a permis să continuaţi.
Grigore Gheorghe: În primul rând vreau să subliniez că mă raliez şi eu la ce au spus colegii mei. Din punct de vedere moral mă doare faptul că au reuşit să ne denigreze în faţa poporului, că efectiv au manipulat poporul împotrivă noastră. Cine este în spate au reuşit în mod deliberat să împroaşte cu noroi sufletele oamenilor sub diferite motive. Nu vor să ni se dea indemnizaţie nici la adevăraţii revoluţionari. Dacă este nevoie, sunt hotărât să reintru în greva foamei şi chiar aş putea să recurg la ceva mai grav.
Din punct de vedere fizic, nu mă simt bine şi pe lângă alte boli, am rămas şi cu dureri de stomac continue, pe care înainte de a face grevă nu le aveam.
Reporterul: Vă muţumim pentru amabilitatea dv. de a ne destăinui lucrurile care vă frământă şi vă urăm să vă restabiliţi fizic cât mai repede,