Mehedinţi: Fabrică de anvelope gigant, repusă în funcţiune
Recrutarea personalului necesar repunerii în funcţiune, după patru ani, a fabricii de anvelope gigant Euro Tyres Manufacturing din Drobeta Turnu Severin a fost finalizată, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general Gabriela Drobotă.
Potrivit sursei citate, pe parcursul ultimelor zece luni au fost angajate 393 persoane, câteva dintre ele provenind din rândurile şomerilor, multe dintre acestea fiind foşti angajaţi ai fabricii care şi-a închis porţile în anul 2005.
"Acest lucru a fost posibil datorită investiţiilor, de peste 150 milioane dolari, făcute
de omul de afaceri american Shimon Laber. Graţie programului de dezvoltare
promovat de acesta, s-au achiziţionat noi linii tehnologice ultraperformante de fabricare a
anvelopelor gigant radiare", a declarat Drobotă.
La această dată, în fabrică se efectuează probele tehnologice necesare intrării în producţie industrială a echipamentelor care vor produce anvelope gigant utilizate la utilajele terasiere şi de transport agabaritice.
"În anul 2008, am participat cu câteva produse la târgul american MIN-EXPO din Los Angeles. Firme internaţionale - Caterpillar (SUA), Komatscu (Japonia) şi BHP (Austria) - au fost foarte interesate de acestea şi s-au primit comenzi", a afirmat Drobotă.
Fosta fabrică de anvelope gigant Rotras, din Drobeta Turnu Severin, cel mai mare producător de asemenea anvelope din Europa, a intrat în funcţiune în anul 1978. Toate utilajele cu care a fost echipată erau de provenienţă japoneză. Datorită managementului defectuos promovat, după 1990, de proprietarii care o cumpăraseră, fabrica a intrat în faliment şi toţi cei 500 de salariaţi au fost trimişi în şomaj.
În anul 2007, acţiunile Rotras au fost cumpărate de investitorul american Shimon Laber. Pentru a face rentabilă uzina, acesta avea două opţiuni: ori moderniza instalaţiile pentru care trebuia să cheltuiască 80 milioane dolari, ori renunţa la acestea şi cumpăra altele noi, cu 150 milioane dolari. Shimon Laber a decis că numai achiziţionând utilaje noi care să fabrice anvelope radiare de calitate poate recuceri piaţa internaţională. În afară de fondurile alocate pentru acestea, a mai investit cinci milioane euro în reabilitarea clădirilor şi refacerea reţelelor electrice şi termice.
Pe primele două luni ale anului, în judeţ au fost identificate de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi un număr de 592 noi locuri de muncă. Acestea au fost ocupate de şomeri care domiciliază în mediul urban (383 persoane) şi mediul rural (209 persoane).