AUR şi POT perseverează. Au depus iar la Camera Deputaţilor moţiunea împotriva lui Emil Hurezeanu

Miercuri, la Camera Deputaţilor, a fost redepusă moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, iniţiată de deputaţii din grupurile parlamentare AUR şi POT.
„În baza articolelor 191 şi 192 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă prezentăm moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, intitulată ‘Diplomaţia românească în era Hurezeanu. Izolarea ca strategie relevantă, ca vocaţie şi pasivitatea ca politică de stat. Cronica unei politici externe în derivă’, susţinută de cel puţin 50 de deputaţi AUR şi POT”, a anunţat în plen deputatul AUR Cosmin Ioan Corendea, potrivit Ziare.com.
Moţiunea a fost depusă iniţial marţea trecută, însă Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins forma originală, invocând nerespectarea prevederilor regulamentare.
Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, a explicat că textul iniţial includea prevederi care l-ar fi obligat pe premier să-l demită pe ministrul de Externe dacă moţiunea era adoptată – o solicitare care contravine normelor legale.
El a subliniat că Biroul permanent nu putea accepta moţiunea în acea formă, deoarece ar fi încălcat regulamentul care stabileşte clar că „preşedintele Camerei Deputaţilor nu va lua în considerare moţiuni simple (...) care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură”.
Spre deosebire de moţiunea de cenzură, moţiunea simplă nu duce automat la demiterea ministrului vizat şi nu impune obligaţii juridice. Totuşi, are un impact politic semnificativ, evidenţiind sprijinul politic de care se bucură iniţiatorii. Curtea Constituţională a României a precizat într-o decizie din 2007 că, deşi moţiunea simplă nu are efecte juridice directe, poate influenţa politic Guvernul, iar în cazul ignorării acesteia, Parlamentul poate recurge, dacă este necesar, la o moţiune de cenzură.