Fost ofiţer de contrainformaţii, ipoteză bombă despre şeful CCR, Marian Enache. Mingea, la CNSAS

Un fost ofiţer de contrainformaţii militare, dat afară ilegal din Armată după ce a investigat implicarea serviciului secret al Armatei – DGIA în alegerile prezidenţiale din 2009, a solicitat CNSAS să precizeze dacă, în 2009, când l-a verificat pe actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Marian Enache, a solicitat şi dosarele fostei Securităţi deţinute de MApN şi gestionate de DGIA, scrie Independentnews.ro.
Ofiţerul cu pricina este col. (r) Doru Paraschiv.
Pe 5 mai 2009, CNSAS a eliberat Adeverinţa nr. 2641. În acel an, Marian Enache a fost verificat în calitate de candidat la Senat. Adeverinţa constată că „nu există date sau documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, în sensul legii”, adică nu a făcut poliţie politică.
Singurele informaţii date publicităţii au fost că „SRI a comunicat că domnul Enache Marian figurează cu dosar Fond reţea (F.R) 7259 Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă.”
Aceste informaţii au fost cuprinse în „Nota de constatare nr. S/DI/I/585 din data de 23.02.2009, emisă de direcţia de specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii”.
În solicitarea trimisă CNSAS, col. (r) Doru Paraschiv prezintă şi o serie de informaţii de context istoric, extrem de relevante, referitoare la dosarul lui Marian Enache.
„Dosarele colaboratorilor/informatorilor Securităţii, în fapt 'surse cu aprobare de la PCR', au fost preluate de MApN/DGIA după Revoluţia din 1989.
În cazul lui Enache Marian, în calitatea sa de avocat activ şi membru PCR, a fost evidenţiat ca făcând parte din dosar Fond reţea - FR 7259 Vaslui, iar asta indică faptul că făcea parte/era în colaborare cu Direcţia I 'Informaţii Interne', adică cu cea mai de temut direcţie a Securităţii, cea mai discret conspirată, deoarece reprezenta poliţia politică internă a PCR şi se ocupa, la vârful conducerii României, de eliminarea oponenţilor din interiorul conducerii de partid şi de stat, inclusiv a oponenţilor conducerii Securităţii însăşi. Lucrătorii acestei direcţii aveau cea mai mare putere, aveau structuri proprii de supraveghere şi monitorizare totală a persoanelor- ţintă vizate informativ-operativ (…)
Din aceste motive, persoana Enache Marian şi activitatea sa au fost şi sunt pe deplin protejate şi conspirate şi în prezent, iar probele colaborării sale cu Securitatea ca poliţie politică sunt păstrate la MApN/DGIA, cum a fost, de pildă, şi cazul ex-preşedintelui României Traian Băsescu, alias 'Petrov'”.