Medicină în România (II): Doctori şi asistente pe post de brancardieri
alte articole
Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş este la un pas de blocaj, activitatea medicală fiind pusă la grea încercare de lipsa acută de personal. Concret, peste 700 de posturi sunt vacante, dar nu pot fi scoase la concurs din cauza legii care nu permite conducerii să facă angajări. Culmea, Minsterul Sănătăţii a anunţat deblocarea posturilor, dar pentru Târgu-Mureş au fost aprobate doar 14, 7 pentru medici şi asistente şi alte 7 pentru brancardieri şi infirmieri, din minimul de 185 cerute de conducerea spitalului.
Conform site-ului „mureş.provincianews.ro” cele mai vitregite secţii sunt cele de Neurologie, Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi Medicină Internă, adică, paradoxal, cele mai importante specializări medicale. La Neurologie sunt trataţi, lunar, în medie, peste 150 de pacienţi, ceea ce înseamnă un grad de ocupare de aproape sută la sută, realizat cu 30 de asistente şi 14 infirmiere, care se descurcă cum pot pentru ca bolnavii să nu aibă de suferit. ,,Lucrez de 25 de ani în această secţie şi pot să spun că într-adevăr este o secţie foarte grea, cu bolnavi foarte mulţi imobilizaţi la pat cu foarte multe boli asociate şi ne descurcăm greu din cauza lipsei de personal. De personal mediu, personal auxiliar", a declarat Gabriela Bota, asistentă a Clinicii de Neurologie.
Nu doar de personal medical e nevoie, ci şi de cel auxiliar, căci medicii şi asistentele fac de multe ori muncă de infirmier sau chiar de brancardier. ,,În momentul actual ne descurcăm foarte greu, foarte mulţi asistenţi au şi plecat din acest sistem, am rămas pe schemă sub normativ, iar cei care sunt la lucru trebuie să lucreze în unele situaţii chiar şi de trei ori munca unui asistent", a declarat Radu Duca, asistent al Secţiei de Sterilizare.
Pacienţii internaţi la Spitalul de Urgenţă resimt şi ei criza acută de personal. Ei spun că asistentele şi infirmierele fac faţă cu greu volumului mare de muncă. ,,Se simte lipsa de personal. Medicii sau asistentele reuşesc să ajungă la pacienţi, dar mai greu, un pic mai greu. Se simte şi oboseala… Dacă fac prea multe ture îţi dai seama. Se simte imediat", spune o pacientă.
Munca extrem de solicitantă şi salariile mici sunt motivele pentru care tot mai mult personal medical şi auxiliar renunţă la posturile din spitalele româneşti şi aleg calea străinătăţii.