Cât trebuie să plătească statul român pentru actualizarea listei de medicamente compensate?

Statul român ar trebui să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe lista medicamentelor compensate a celor 140 de molecule noi, care sunt în aşteptare încă din anul 2007, potrivit unui studiu realizat de Cegedim, o companie franceză specializată pe analiza şi studiile de piaţă din domeniul farmaceutic.
(LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)
Ioana Statescu
30.10.2012

Statul român ar trebui să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe lista medicamentelor compensate a celor 140 de molecule noi, care sunt în aşteptare încă din anul 2007, potrivit unui studiu realizat de Cegedim, o companie franceză specializată pe analiza şi studiile de piaţă din domeniul farmaceutic.

Procentual, această actualizare ar însemna pentru bugetul sănătăţii o creştere a costurilor cu doar 1,5%, transmite Capital.

"În prezent, în România, sunt compensate în valoare de 6,4 milioane RON, ceea ce reprezintă 60% din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescripţie medicală. Pentru actualizarea listei cu numărul integral de molecule care se află acum în aşteptare, statul român ar trebui să aloce în plus suma de 94,3 milioane de lei în primul an", a declarat Petru Crăciun, Director General Cegedim România.

Studiul mai arată că majoritatea medicamentelor aflate pe lista de aşteptare sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiologice, antibiotice şi antivirale, dar sunt şi tratamente pentru pacienţii care suferă de HIV/SIDA, cu afecţiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Directorul Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a asemănat investiţia pe care statul român ar trebui să o facă pentru actualizarea listelor cu sumele alocate proiectului pentru construcţia sălilor de sport în şcoli şi licee. În plus, Zaharescu a atras atenţia asupra importanţei pe care includerea noilor medicamente o are pentru bolnavii din România.

"Vorbim de o creştere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5%, sumă comparabilă cu fondurile alocate proiectului pentru construcţia sălilor de sport în şcoli şi în licee în anul 2010. Într-adevăr, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar considerăm că acum este momentul să se facă investiţii şi la capitolul sănătate. Sunt milioane de pacienţi în România, care ar beneficia de o recuperare mai rapidă, de un tratament mai eficient, cu mai puţine efecte adverse, dacă lista de medicamente compensate ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani", a subliniat directorul executiv.

Există un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români

Ţara noastră se află pe ultimul loc într-un clasament european care urmăreşte accesul pacienţilor la tratamente noi, în regim compensat. În prezent, au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români. Comparativ cu alte ţări europene, între momentul aprobării unui medicament de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) şi cel în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, pacienţii din Belgia aşteaptă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

Medicamentele noi sunt cu atât mai importante cu cât în domeniul medical s-au înregistrat progrese notabile. Datorită acestora, variola a fost eradicată, persoanele infectate cu HIV au acum o speranţă de viaţă de până la 50 de ani, iar riscul de deces al femeilor cu cancer la sân a fost redus cu o treime. În plus, descoperirile în medicină sunt cele care au dus la creşterea speranţei de viaţă la nivel european, de la 70 de ani în 1960, la 82 ani în 20102.

"Din păcate, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate şi în România. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o limitare a drepturilor pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie", a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor