Medicii români şi americani au colaborat, prin demonstraţii live, în domeniul patologiei pancreatice
alte articole
O serie de intervenţii medicale live streaming au avut loc, vineri, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) din Capitală şi în Centrul de Endoscopie Intervenţională al Institutului de Terapie Minim Invazivă, Spitalul din Florida, Universitatea de Medicină din Florida Centrală, Orlando, Florida, SUA , în cadrul unui workshop de patologie pancreatică intitulat “Rolul practic al ecoendoscopiei”.
Manifestarea ştiinţifică îşi propune să aducă pe agenda de discuţii două teme de interes pentru opinia publică precum telemedicina şi ecoendoscopia, două metode moderne de diagnostic rapid şi diferenţiat.
Deşi se foloseşte de peste 30 de ani, ecoendoscopia nu este utilizată în practică pe cât ar fi indicat, metoda dezvoltându-se cu predilecţie în centrele universitare şi de cercetare, deoarece echipamentele sunt scumpe, iar pregătirea specialiştilor foarte dificilă.
Astfel, acest proiect, finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), urmăreşte să asigure un mediu care să permită schimbul de experienţă între specialiştii din domeniul gastroenterologiei, atât din ţară cât şi din străinătate, prin utilizară facilităţilor oferite de sistemul tele-medical.
Suportul de telecomunicaţii necesar pentru operaţionalizarea demonstaţiilor practice de tip tele-medicină va fi asigurat de Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
Workshop-ul de patologie pancreatică intitulat “Rolul practic al ecoendoscopiei” de vineri, ai cărui lucrări se desfăşoară sub îndrumarea doctorului Mariana Jinga, va continua şi sâmbătă.
Demonstraţiile live vor fi oferite de reprezentanţi ai mediului medical şi academic, din ţară şi din străinătate, precum doctorii Adrian Săftoiu, Cristian Gheorghe, Marcel Tanţău Andrada Seicean, Peter Vilmann, Shyam Varadarajulu şi Mariana Jinga.
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” este prima unitate medicală din România care în 1998 a fost dotată cu un sistem de aplicaţii practice live. În Secţia Medicală 2 de atunci, Clinica de Medicină Internă şi Gastroenterologie de astăzi, s-a organizat în 1999, la iniţiativa domnului colonel dr. Bobulescu Eugeniu, primul workshop de ecoendoscopie cu demonstraţii live, ce l-au avut ca invitat pe profesorul Marc Giovannini de la Institutul Paoli-Calmettes, Marsilia, Franţa.
Expoziţie cu dozimetre, măşti de gaze şi dispozitive de decontaminare cu ceaţă activă
Pentru diversificării temelor de dialog privind adaptabilitatea şi funcţionalitatea infrastructurii medico-militare, ca parte integrantă a sistemului naţional de securitate, pe timp de pace şi război, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) din Bucureşti a găzduit, vineri, o expoziţie de tehnică şi aparatură specifică aparţinând Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie.
Produsele expuse au fost dozimetrele portabile modernizate DET 2MC, hârtii şi tubuşoare indicatoare pentru detectarea agenţilor chimici, biologici, radiologici şi nucleari (CBRN), dispozitivele de decontaminare cu ceaţă activă, măşti de gaze şi pelerine de protective de unică folosinţă. Preţurile acestor echipamente variază între 300 şi 37.000 de lei.
“Sunt cele mai noi produse ale centrului nostru pe linie de decontaminare, protecţie şi detecţie chimică, biologică, radiologică şi nucleară. În ceea ce priveşte detecţia nucleară aveţi în faţă un dozimetru portabil modernizat DET 2MC care măsoară fluxurile de radiaţii gama şi face prognoze în vederea siguranţei operatorilor în contaminarea radioactivă. Mai departe avem produse pentru detecţia chimică, cu mijloace simple de detecţie, hârtii şi tubuşoare indicatoare, prin care detecţia se realizează în maxim un minut de la intrarea în teren contaminat. Avem şi o trusă pentru specialiştii CBRN care ne pune la dispoziţie mijloace de detecţie şi decontaminare la faţa locului, într-o zonă contaminată cu agenţi din tot spectrul chimic, biologic, radiologic şi nuclear (CBRN). Pentru protecţie avem două produse la dispoziţie. Primul este o mască modernă contra gazelor, compatibilă NATO, deoarece cartuşele filtrante se potrivesc la măştile celorlalte forţe NATO şi, de asemenea, masca noastră acceptă şi toate celelalte tipuri de cartuşe ale trupelor NATO. Cel de-al doilea dispozitiv este o pelerină de protecţie de unică întrebuinţare. Avem şi un dispozitiv de decontaminare cu ceaţă activă pentru decontaminarea interioarelor şi chiar a exterioarelor. E o ceaţă care pătrunde în cele mai mici spaţii şi decontaminează chimic zona respectivă”, a explicat maior inginer Petru Mursa cercetător ştiinţific grad III în cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie.
De asemenea, cu ocazia workshop-ului de patologie pancreatică intitulat “Rolul practic al ecoendoscopiei”, în incinta Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", o serie de firme medicale private au avut standuri de prezentare a aparaturii medicale şi a serviciilor pe care le oferă.