MECMA: Nu este avut în vedere vreun mecanism de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la Hidroelectrica
alte articole
Ministerul Economiei anunţă, prin intermediul unui comunicat, că nu e avut în vedere vreun mecanism de vânzare a acţiunilor deţinute de statul român la Hidroelectrica şi nici nu va fi promovată vreo acţiune de înstrăinare a unor active dedicate Sistemului Energetic Naţional.
Tribunalul Bucureşti a admis pe 20 iunie cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, fiind numit ca administrator judiciar firma Euro Insol.
"Nu este avut în vedere şi nu va fi promovat vreun mecanism de vânzare a acţiunilor deţinute de statul român la acest operator economic (Hidroelectricca. n.r.). Procedeul de privatizare avut în vedere este prin emiterea de acţiuni pentru majorarea capitalului social şi vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu instituţiile financiare internaţionale în ceea ce priveşte guvernanţa corporatistă şi listarea pe bursă", se spune în comunicatul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA)..
Totodată, nu este avută în vedere şi nu va fi promovată vreo acţiune de înstrăinare a unor active dedicate Sistemului Energetic Naţional şi nici va fi promovat vreun mecanism de scădere a capacităţilor de producţie a energiei electrice.
Nu este avută în vedere şi nu va fi promovată vreo măsură de reducere a fortei de muncă sau a remunerării muncii în cadrul Hidroelectrica. Nu este avută în vedere şi nu va fi promovată vreo măsură care ar putea afecta parteneriatul Hidroelectrica cu băncile finanţatoare, precum anularea unor datorii, restructurarea unor împrumuturi sau alte modificări ale programelor de creditare( rambursare aflate în vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciară", se mai arată în comunicat.
Potrivit Ministerului Economiei, pentru reorganizarea imediată a activităţii Hidroelectrica şi pentru asigurarea siguranţei economice şi tehnice a Hidroelectrica pe termen lung, ulterior perioadei de reorganizare judiciară, se lucrează la planificarea în detaliu si la implementarea, în principal, a mai multor politici.
Este vorba despre o politică de vânzări destinată să permită accesul echitabil şi direct al consumatorilor industriali la energia electrică, în piaţa concurenţială, în condiţii care să faciliteze valorificarea optimă a potenţialului economic real al producătorilor de energie din alte surse primare (nucleară, lignit, huilă etc.), de o politică de creştere a eficienţei în producerea de energie electrică, precum şi de o politică de furnizare a serviciilor de sistem pentru asigurarea durabilă a siguranţei şi stabilităţii Sistemului Energetic Naţional, în condiţii de optimizare a funcţionarii instalaţiilor energetice din patrimoniu.
De asemenea, politică de aducere a capacităţilor de producţie în operare la nivelul performanţelor internaţionale, cu creşterea siguranţei în funcţionare şi de implementarea guvernanţei corporative.
"Sistemul hidroenergetic al României - concentrat în patrimoniul Hidroelectrica - constituie o avuţie a statului şi poporului român, ce trebuie să deservească interesele economiei naţionale. Hidroelectrica se va decupla de la mecanismele de naţionalizare a costurilor şi privatizare a profiturilor care s-au manifestat în activitatea sa. Hidroelectrica va activa pe piaţa de energie într-un mod care să susţină creşterea economică a României prin stimularea creşterii producţiei industriale şi care să permită corelarea evoluţiei pretului energiei destinate cetăţenilor, cu evoluţia puterii de cumpărare", se spune în comunicat.