Ce efecte are insolvenţa Hidroelectrica asupra situaţiei financiare a Guvernului

Situaţia financiară a Guvernului va fi afectată negativ de intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica, consideră specialiştii de la Moody's.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)
Cristina Boiangiu
25.06.2012

Situaţia financiară a Guvernului va fi afectată negativ de intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica, consideră specialiştii de la Moody's. Efecte negative vor fi şi asupra profilului de credit al României, deoarece creşte probabilitatea plăţii datoriilor companiei de la bugetul de stat şi întârzie privatizarea.

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica stabileşte un precedent care generează incertitudine în rândul creditorilor celorlalte companii de stat din România, spun cei de la agenţia de rating. În urma modificării recente a situaţiei companiei, agenţia a retrogradat, la mijlocul săptămânii trecute, cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, la "B2", cu perspectivă negativă.

Moody's a dat României ratingul "Baa3", cu perspectivă stabilă, ultima treaptă în categoria "investment grade" a emitenţilor cu recomandare pentru investiţii pe termen lung.

"Mai mult, motivaţia oficială a companiei pentru declararea insolvenţei este reorganizarea, şi nu falimentul, ceea ce sugerează că eventuale măsuri mai puţin extreme de reorganizare ori nu au fost luate în calcul, ori nu au fost posibile, ceea ce indică deficienţe instituţionale în cadrul companiei, în mediul în care operează, sau ambele variante", se spune în raportul Moody's.

Tribunalul Bucureşti a admis, la 20 iunie, deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul Hidroelectrica, solicitată pe 15 iunie. Guvernul s-a angajat să renegocieze contractele bilaterale de vânzare de energie încheiate de Hidroelectrica la preţuri sub cele din piaţă.

În plus, situaţia financiară a companiei s-a deteriorat din cauza secetei, care a afectat producţia de electricitate, dar şi pe fondul creşterii cheltuielilor operaţionale. Moody's notează că nu este clar ce efect va avea procedura de insolvenţă în cazul acestor contracte, nici cum va fi afectată plata datoriilor.

Cererea de intrare în insolvenţă din partea unei companii deţinute de stat se reflectă în mod negativ asupra profilului de credit al României, generând incertitudini şi stabilind un precedent în ochii creditorilor şi ai celorlalţi parteneri comerciali ai societăţilor de stat din România, se spune în raport.

Chiar dacă creditorii nu vor pierde nimic, insolvenţa creşte probabilitatea ca guvernul să fie nevoit să plătească aproximativ 70 milioane de dolari din datoria companiei, reprezentând suma garantată de stat.

"Suma nu este mare raportat la datoria guvernului, de 58 de miliarde de dolari, dar datoria totală a Hidroelectrica, pe care o estimăm la aproximativ 725 milioane de dolari, este un risc semnificativ pentru stat dacă Executivul va decide să ofere sprijin financiar companiei în perioada procedurii de insolvenţă", se spune în analiza Moody's.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor