Marele "barosan" Mazăre, caută investitori pentru Cazino

Cazinoul din Constanta
Cazinoul din Constanta (Oana Moisescu/Epoch Times)

Proaspăt întors din străinătate, primarul Constanţei a dat ochii cu munţii de zăpadă murdară din oraş. Mulţumit de modul în care a mers deszăpezirea în urbea sa cât timp el a fost în Elveţia şi pe pârtiile din Austria, la schi, Radu Mazăre le-a declarat jurnaliştilor că nu va risipi banii primăriei pentru ridicarea munţilor de omăt strânşi în urma trecerii plugurilor pe străzi, ci va aştepta să-i topească soarele şi căldura.

"Da, mormanele [de zăpadă n.r.] au rămas, aşteptăm să vină căldura. Ce sens are să plătesc, când vine căldura?''

Radu Mazăre nu s-a putut implica în acţiunile de deszăpezire din oraşul său, căci a fost plecat în Elveţia pentru a găsi persoane doritoare să investească în cazinoul din Constanţa, care riscă să se transforme într-o ruină, dacă nu va fi renovat cât de curând. În drum spre Elveţia, primarul s-a oprit şi la schi în Austria, două zile la dus şi două la întors, căci "în Austria este mai frumos şi mai ieftin decât în Elveţia" şi, în plus, "poţi plăti cu cash."

Oameni de afaceri italieni şi elveţieni par a fi interesaţi să investească în Cazinoul de pe malul mării, însă cer facilităţi fiscale, a declarat Mazăre.

Atragerea unor investitori în cazinouri este ceva delicat şi astfel de demersuri necesită documentare şi paşi laborioşi, a explicat declarat edilul:

''Jucătorii mari trebuie să-i aducă cineva care se ocupă de aşa ceva. I se angajează limuzină, avion privat şi este dus la cazinoul din Monaco, din Lugano (...) Discutam cu cei care aduc clienţi şi îmi spuneau că cel care joacă 50.000 pe seară e mic, mare jucător înseamnă cel care joacă jumătate de milion, un milion pe seară. Cred că această industrie ar putea să funcţioneze şi în Constanţa şi cred că ar fi benefic pentru clădirea Cazinoului şi pentru turismul şi hotelurile de aici. Povestea e destul de complexă sper să reuşesc să o pun la cale", a spus Mazăre."

Edilul se consideră calificat pentru a se descurca cu acest demers. Mazăre a povestit că a făcut impresie foarte bună elveţienilor:

"Eram îmbrăcat cu cizme până la genunchi, cu pantaloni bufanţi, sacou colorat. Toată lumea de jur împrejurul meu, managerul, cei care aduc jucători se uitau de ziceai că aş fi fost cine ştie ce mare barosan, or am venit să joc milioane, or vin să le cumpăr cazinoul", a povestit primarul Constanţei.

În urmă cu un an, în februarie 2013, Mazăre anunţase reamenajarea Cazinoului cu fonduri europene. În martie 2013, conform incont.ro, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ zece milioane de euro. În prezent, autorităţile locale lucrează la realizarea documentaţiei pentru accesarea fondurilor europene. Se pare că această variantă nu este foarte agreată de Mazăre, căci un cazino unde nu se joacă la ruletă nu este ceva... productiv.

" Este şi varianta cu fondurile europene. Sigur că dacă nu reuşim cu investitorii atunci reparăm clădirea cu fondurile europene văduvind alte proiecte. Dar dacă îl reparăm cu fonduri europene, nu va mai funcţiona niciodată ca şi cazinou că nu are voie, conform reglementarilor europene, nu are voie să facă o activitate productivă", a explicat primarul Constanţei.

Radu Mazăre s-a dovedit de-a lungul mandatelor sale ca primar un adept al stilului "productiv." El propunea în urmă cu trei ani şi jumătate o mai bună valorificare a "capitalului uman." Litoralul românesc ar trebui să valorifice mai bine fetele frumoase, explica primarul, ca să-i atragă pe turiştii cu bani.

"Trebuie să atragem piaţa rusească şi arabă prin fetele frumoase, agrement şi distracţie. Nu este nicio ruşine, Venezuela este cunoscută pentru fetele frumoase", declara Radu Mazăre, în vara lui 2010.