Matematică pe note muzicale

Muzicianul David Macdonald a reuşit să transforme numărul matematic pi într-o melodie deosebită prin transformarea fiecărei cifre într-o notă.
David Macdonald (YouTube)
A. D.
22.01.2015

Un studiu care demonstrează legătura dintre muzică şi matematică arată că modelul matematic care poate reprezenta sunetele ne este dat de un spaţiu vectorial, dacă se cântă la un instrument muzical oarecare.

Numai matematica singură însă nu este capabilă să explice totul în muzică. Nu se va ajunge niciodată să se scrie muzică cu ajutorul simbolismului matematic. Dar muzica poate fi tratată prin mijlocirea matematicii, aceasta dându-i un fundament solid de mare profunzime. În sprijinul acestei idei, calculatoarele pot fi folosite la mecanizarea orchestraţiilor compoziţiilor muzicale.

Numărul π (adesea scris pi) este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian. Este aceeaşi valoare ca şi raportul dintre aria unui cerc şi pătratul razei sale. Valoarea constantei este aproximativ egală cu 3,14159265359, în varianta scurtă cu 3,14. De-a lungul istoriei matematicii s-au depus eforturi semnificative de a determina π cu mai multă precizie şi de a-i înţelege natura.

Fascinaţia acestui număr a intrat şi în cultura nematematică. Astfel, chiar cu mult timp înainte ca valoarea lui π să fie evaluată de calculatoarele electronice, memorarea unui număr record de cifre a devenit o adevărată obsesie pentru unii oameni. Recordul înregistrat de Guinness la memorarea cifrelor lui π este de 67.890 de cifre, deţinut de Lu Chao, un student de 24 de ani din China. I-au luat 24 de ore şi 4 minute să recite fără greşeală până la a 67.890-a cifră zecimală a lui π.

De-a lungul timpului, pentru a încerca memorarea tuturor zecimalelor, oamenii au fost inventivi, de la poezii, pieme – parte din mnemotehnică (tehnici care înlesnesc memorarea datelor, folosindu-se de lanţuri de asociaţii mentale, conversiuni, acrostihuri, rime şi asonanţe etc.), la muzică.

Muzicianul David Macdonald a reuşit să transforme numărul matematic pi într-o melodie deosebită prin transformarea fiecărei cifre într-o notă.

“Acesta este un cântec pe care l-am scris să mă ajute să memorez π, din moment ce şirurile de numere se pot memora mai uşor cu ajutorul muzicii. În mintea mea, eu pot auzi melodia“, a comentat tânărul materialul video postat pe youtube.

În cadrul filmului postat pe youtube, David Macdonald descrie şi istoria controversatului număr pi.

La cât de frumos sună matematica în muzică, ar trebui să o îndrăgim toţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor