Matei Dobrovie lansează "Fondul de cooperare şi coeziune mass-media România-Republica Moldova"
alte articole
Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, deputatul PNL Matei Dobrovie a anunţat că lansează public „Fondul de cooperare şi coeziune mass-media România – R. Moldova”, proiect strategic de finanţare a presei independente şi de calitate de dincoace de Prut. Într-un context dominat de propaganda rusească agresivă şi dezinformare la care sunt supuşi cetăţenii R.Moldova, presa independentă de limba română are o misiune extrem de importantă, a punctat parlamentarul de la Bucureşti.
Mai mult decât atât, acesta a specificat că pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confruntă deja: cvasi-monopolul forţelor pro-ruse asupra audiovizualului; accesul îngreunat la finanţări; lipsa de acces la publicitate; intimidări din partea puterii.
Scopul proiectului „Fondul de cooperare şi coeziune mass-media România – R. Moldova” constă în susţinerea mass-mediei independente şi de calitate din R. Moldova pentru a facilita crearea spaţiului informaţional comun, pentru a contracara propaganda rusească şi a creşte prezenţa mediatică românească dincoace de Prut.
„În momentul de faţă în proporţie de 90% din televiziunile cu acoperire naţională din Republica Moldova sunt controlate politic de oligarhi şi forţe pro-ruse. Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita România, Uniunea Europeană şi valorile sale fundamentale: democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale. Manipularea mediatică are efecte negative chiar asupra direcţiei europene a Republicii Moldova”, a menţionat deputatul român.
Totodată, deputatul PNL a venit cu un şir de obiective, şi anume:
- Crearea spaţiului informaţional comun România – Republica Moldova;
- Combaterea ştirilor false despre România şi Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum şi viceversa, combaterea ştirilor false despre R. Moldova în România şi Uniunea Europeană;
- Profesionalizarea jurnaliştilor atât din România, cât şi din Republica Moldova;
- Susţinerea jurnalismului de investigaţie în Republica Moldova;
- Creşterea cooperării şi transferului de expertiză între jurnaliştii din România şi Republica Moldova.
Fondul de Cooperare Mass-media România - R. Moldova propune două instrumente financiare:
- „Consolidarea mass-media” - destinat trusturilor de presă, agenţiilor de ştiri, televiziunilor şi alte instituţii media cu experienţă dovedită de minim 3 ani;
- „Jurnalistul independent” - destinat iniţiativelor jurnalistice bazate pe idei inovatoare şi metode noi de utilizare a tehnologiilor moderne în mass- media, precum şi investigaţiilor jurnalistice.