Dobrovie: Încercarea de a captura definitiv economia R.Moldova a fost din fericire blocată de Curtea Constituţională
alte articole
Dodon şi Partidul Democrat au încercat să pună Rusiei pe tavă economia Republicii Moldova, consideră deputatul român Matei Dobrovie. Acesta s-a referit la ratificarea făcută joi, 23 aprilie, de către Parlamentul de la Chişinău a acordului de împrumut cu Rusia care nu are nimic în comun cu scăderea deficitului bugetar sau cu combaterea pandemiei de coronavirus, ci este menit să crească şi mai mult dependenţa economiei de Kremlin.
După furtul miliardului şi spălările uriaşe de bani prin bănci ruseşti, acum se încearcă din nou punerea pe umerii cetăţenilor a hoţiilor şi schemelor de corupţie, a opinat Dobrovie, menţionând că potrivit acordului, datorii private ale unor agenţi economici din Moldova către bănci ruseşti vor fi transferate în datorie publică a statului R.Moldova faţă de Rusia.
„Îmi aminteşte cumva de schema cu energia în care guvernul de la Chişinău a acumulat o datorie uriaşă faţă de Gazprom”, a subliniat parlamentarul de la Bucureşti.
Însă, a punctat Dobrovie, această încercare de a captura definitiv economia R.Moldova a fost din fericire blocată de Curtea Constituţională, care până joi, 23 aprilie, a fost sub influenţa preşedintelui pro-rus Igor Dodon, prin preşedintele Vladimir Ţurcan, fost membru al Partidului Socialiştilor. „Acesta a fost însă destituit deoarece s-a aflat că îi transmitea lui Dodon cine şi cum votează în ʻCurteaʼ sa”.
„După suspendarea acordului de CC în aceeaşi zi cu ratificarea lui, mă întreb totuşi:
1. Cum au ajuns deputaţii PDM, care se declară în continuare pro-europeni, să se alinieze cuminţi în spatele lui Dodon, votând un acord dezastruos de tipul celui încheiat de Ianukovici cu Putin, de pe urma căruia Ucraina trage ponoase şi astăzi? Pentru Dodon e clar că acordul este muniţie electorală şi o încercare de a abate atenţia de la incapacitatea lui şi a guvernului său de a găsi soluţii pentru starea critică a economiei şi de la gestionarea proastă a pandemiei…
2. Cum a ajuns aghiotantul lui Plahotniuc, Candu, transformat peste noapte în opozant la PSRM şi PDM, să obţină în aceeaşi zi în care a fost votată în Parlament ratificarea Acordului, suspendarea acestuia în urma unei sesizări la Curtea Constituţională? Da, vestea suspendării acordului este una excelentă. Totuşi nu am mai văzut o Curte care să acţioneze cu viteza luminii. În România, Curtea Constituţională ne-a obişnuit cu amânări peste amânări în speţe importante, decizii controversate şi niciodată cu atâta repeziciune şi operativitate în stoparea unor proiecte foarte nocive pentru cetăţeni”, se arată într-un mesaj al deputatului român, postat pe pagina sa de Facebook.