Mătasea de lotus este una dintre cele mai rare şi scumpe ţesături din lume [video]

.
. (Syl Lebar / Epoch Times Romania)

Mătasea de lotus este una dintre cele mai rare ţesături din lume. Produsă doar la scară mică în Cambodgia, Myanmar şi, mai recent, în Vietnam, această fibră naturală este extrasă doar de câţiva meşteri calificaţi din întreaga lume. Dar nu este uşor să o produci. Extragerea unei cantităţi suficiente de mătase de lotus pentru o eşarfă poate dura două luni, iar produsul final poate costa de 10 ori mai mult decât mătasea obişnuită. Deci, cum se produce şi de ce este atât de scumpă?

Firele trebuie prelucrate în 24 de ore şi, prin urmare, recoltarea trebuie să se facă zilnic

Familia lui Phan Thi Thuan produce mătase de generaţii întregi, crescând şi recoltând chiar ei firele de la viermii de mătase pentru a crea articole de îmbrăcăminte de lux. Mătasea provine, de obicei, de la viermi de mătase. Aceştia sunt ţinuţi pe tăvi largi şi trebuie hrăniţi aproape 24 de ore pe zi cu frunze de dud alb.

Omizile învârt delicat firele pentru a-şi crea coconii şi pot fi necesare sute de viermi de mătase pentru a obţine un kilogram de mătase. Dar, deşi insectele necesită o îngrijire atentă, ele fac cea mai mare parte din munca grea.

Dar fabricarea mătăsii de lotus este diferită. Diferenţa esenţială dintre mătasea galbenă strălucitoare şi cea, mai pală, din lotus este că fiecare fir de mătase de lotus trebuie extras manual.

Lotusul este floarea naţională a Vietnamului şi creşte în toată ţara. În timp ce această ţesătură este fabricată de ani de zile în Myanmar, Phan Thi Thuan a început să experimenteze cu această fibră abia în 2017.

Odată ce tulpina florii de lotus este selectată şi culeasă manual, mătasea din interior poate fi extrasă.

(screenshot tramite video Gan Jing World)

Fiecare tulpină conţine o cantitate minusculă de fibre subţiri şi lipicioase, care trebuie să fie rulate împreună şi uscate.

(screenshot tramite video Gan Jing World)

Firele trebuie procesate în 24 de ore, cât sunt încă umede, altfel se vor rupe. Şi astfel, recoltarea trebuie să se facă în fiecare zi, plantele de lotus fiind disponibile pentru recoltare doar între lunile aprilie şi octombrie. Odată ce se trece prin munca grea de extragere a acestor fibre, ele trebuie lucrate cu foarte mare grijă, deoarece sunt extrem de delicate. După ce se usucă, aceste fire sunt cântărite şi ţesute manual cu delicateţe în războiul de ţesut.

Cu toate că aceste fibre sunt fragile, odată ţesute, pot fi la fel de rezistente ca mătasea tradiţională. Phan are o echipă de 20 de muncitori care realizează aceste fibre în fiecare zi, ceea ce le permite să producă între 10 şi 20 de eşarfe în fiecare lună. Însă, când o eşarfă de 25 de centimetri se poate vinde cu puţin peste 200 de dolari, munca grea merită.

Produsul final este diferit de orice altă fibră. Este moale ca mătasea, respirabilă ca inul şi uşor elastică

Aceste calităţi deosebite au făcut-o populară printre turiştii în căutare de suveniruri rare. De asemenea, a fost recent preluată de brandurile internaţionale de modă care caută o nouă fibră de lux.

Dar producţia sa este limitată, deoarece există încă puţini oameni instruiţi în fabricarea acestor fire de mătase. În ciuda muncii pe care o implică, Phan Thi Thuan speră că această îndeletnicire ar putea creşte într-o zi pentru a deveni o industrie mai mare.

Videoclipul publicat pe pagina web Gan Jing World vă conduce în lumea ţesutului cu fire de mătase de lotus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură