China schimbă macazul şi renunţă la politica unui singur copil

China anunţă brusc, la o Plenară a Partidului Comunist, faptul că va aboli legea unui singur copil, blamată pentru generarea unui adevărat genocid în cei 30 de ani de existenţă.
(Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunţat joi că va începe să permită tuturor cuplurilor căsătorite să aibă doi copii, punând capăt unei politici nepopulare care a limitat multe familii urbane la un singur copil timp de peste 3 decenii.

Decizia de joi reprezintă cea mai semnificativă uşurare a politicilor pentru planificare familială, care au fost considerate de mult timp unele dintre cele mai apăsătoare intruziuni ale PCC în viaţa de familie şi care au fost relaxate treptat în anii recenţi. Aceste restricţii au dus la un raport dezechilibrat între sexe datorită unei preferinţe tradiţionale pentru băieţi şi datorită unei aplicări draconice a politicii unui singur copil, care a inclus milioane de avorturi forţate.

O declaraţie din partea Comitetului Central al PCC, publicată de oficiosul regimului chinez Xinhua, a susţinut că decizia de a permite tuturor cuplurilor să aibă doi copii a fost luată pentru a îmbunătăţi dezvoltarea echilibrată a populaţiei pentru a rezolva problemele generate de îmbătrânirea populaţiei.

Propunerea trebuie să fie aprobată de Congresul Naţional al Poporului înainte să fie pusă în aplicare, un lucru care este în esenţă o formalitate. Declaraţia nu a oferit nicio indicaţie asupra momentului în care se va întâmpla acest lucru.

Este posibil ca decizia PCC să nu declanşeze o creştere bruscă a naşterilor deoarece, parţial, se crede că ratele de fertilitate s-au aflat în scădere chiar şi fără aplicarea controversatei politici a unui singur copil. Relaxările anterioare ale acestei politici au produs un număr mai mic de naşteri decât s-au aşteptat autorităţile chineze. În acelaşi timp, mulţi chinezi din generaţiile mai tinere consideră în prezent că familiile mai mici sunt ideale.

Decizia PCC a fost luată în cadrul celei de-a Cincea Plenare a Comitetului Central al PCC, care s-a încheiat joi, după o reuniune de patru zile destinată aprobării planului cincinal (2016-2020). Această întâlnire s-a concentrat în general pe subiecte economice şi nu a existat nicio indicaţie că se va schimba politica unui singur copil.

Conform versiunii statului chinez, China, care are cea mai mare populaţie a lumii (1,4 miliarde), a introdus politica unui singur copil în 1979 ca o măsură temporară pentru a reduce tendinţa de creştere a populaţiei şi pentru a limita cererea pentru apă şi alte resurse. La scurt timp după ce a fost implementată, cuplurilor din zonele rurale li s-a permis să aibă doi copii, dacă primul născut era o fată. Minorităţilor etnice nu li s-a permis să aibă mai mult de un copil.

Familiile chineze cu o preferinţă puternică pentru băieţi au recurs deseori la avortarea fetuşilor de sex feminin, lucru care a dereglat raportul între sexe. În prezent, multor bărbaţi le este greu să îşi găsească o soţie şi se crede că acest lucru alimentează traficul de femei pentru căsătorie.

Cuplurile care au încălcat regulile au fost forţate să plătească amenzi proporţionale cu veniturile lor. În multe cazuri, familiile din zonele rurale au rămas fără mijloace de trai după ce autorităţile le-au confiscat animalele - porci şi pui.

În noiembrie 2013, PCC a anunţat că va permite cuplurilor să aibă doi copii dacă unul dintre părinţi nu mai are alţi fraţi sau surori, aceasta fiind prima uşurare substanţială a politicii în aproape 3 decenii.

Decizia anunţată joi anulează toate restricţiile care au mai rămas şi care limitează cuplurile la un singur copil.

Combătând scuza PCC că politica unui singur copil a ajutat la scoaterea multor familii din sărăcie şi că a dus la conservarea resurselor limitate ale ţării, mulţi demografi au declarat că rata naşterilor ar fi scăzut oricum în condiţiile în care economia Chinei s-a dezvoltat şi nivelul educaţiei a crescut.