Mărturia lui Neamţu: Experienţele cu cetăţenii contaminaţi cu ură de la laboratoarele Antenei 3
alte articole
"O vreme mi-am spus să ţin bărbăteşte toate experienţele astea în mine. Nu-mi place văicăreala şi nici auto-victimizarea publică. Dar pentru că trimiterea la moarte şi la crimă dau un aer macabru interacţiunii sociale, vreau să vă povestesc o întâmplare", a precizat sâmbătă Mihail Neamţu, preşedintele Noua Republică.
"Azi într-o piaţă din Capitală ies dintr-o brutărie c-o pâine graham în mână. Am plătit un leu şi cincizeci de bani. N-am parcat niciun gipan pe marginea drumului şi nu purtam deloc haine exorbitante. Un cetăţean încruntat se uită cu dispreţ la mine şi-mi spune: ÎMPUŞCĂ-TE! E sâmbătă dimineaţa, soarele-i pe cer şi ne încălzeşte pe toţi iar păsările cântă. Şi găsesc puterea să tac şi să merg mai departe. I-aş fi spus poate doar: 'să-ţi fie bine, ţie, române!'...", a povestit Neamţu.
Şi asta nu a fost prima experienţă de acest gen trăită de politician. Acum o săptămână, când ieşea de la B1 TV, un alt cetăţean dintr-un taxi coboară geamul din spate, îi arată semnul obscen al mâinii drepte şi-i urlă o înjurătură. Cu un an în urmă, Neamţu povesteşte cum era singur la o terasă şi mânca o salată, moment în care "un biped cu figură de cimpanzeu" se apropie de el şi îi trânteşte o altă înjurătură.
"Şi exemplele pot continua... Astea-s bucuriile unui cetăţean implicat, nici măcar ale unui demnitar sau om politic cu funcţii în Stat. Astea-s plăcerile vieţii publice din România. Asta-i răsplata. Nu, nu mai sunt şocat, ci doar uşor melancolic. Caut să văd ce le-am luat eu, la 36 de ani, acestor oameni supăraţi şi necăjiţi ca insulta lor chiar să merite, să aibă o minimă acoperire. N-am tăiat salarii, n-am fost la putere măcar o zi, n-am încasat prime ori contracte groase, stau într-un bloc de cartier ca atâtea alte milioane... Şi totuşi, ura e fierbinte, fiind secretată chimic în laboratoarele Antena 3", a menţionat Mihail Neamţu.
Liderul Noua Republică a explicat că înţelege bine faptul că invectiva nu i se adresează neapărat lui, ci şi persoanelor alături de care a mai apărut (Traian Băsescu, Monica Macovei etc.) în spaţiul public. În opinia lui este vorba despre o agresivitate întărâtată artificial, excitată propagandistic, care a fost mutată în afara arenei politice.
"Să fie poate şi reacţia la îndârjirea specifică unui context electoral? Plătesc oare şi pentru vehemenţa uneori exagerată pe care-am demonstrat-o în studiourile TV? Un pic din toate astea. Dar gândul la crimă şi la moarte îmi pare inacceptabil pentru oricare adversar ideologic. Programul 'debăsificării' ar face probabil trecerea de la flegmă la carceră. Culpa mea şi a dumneavoastră? Delictul de opinie", a adăugat acesta.
Totuşi, Mihail Neamţu se bucură că există şi cealaltă parte a monedei: oameni care te opresc pe stradă şi-ţi strâng mâna, te încurajează, îţi zâmbesc complice şi-ţi dau sentimentul apartenenţei la o ţară demnă de salvat.
"Cred însă că ura urlă, în timp ce iubirea e discretă. De asta merită să practicăm mai des solidaritatea, să facem scut în jurul celor atacaţi pe nedrept şi să fim mai des oameni, compatrioţi, prieteni...", a fost concluzia politicianului.