PMP şi liberalii, supăraţi pe Ponta că a aranjat să împartă pungi de 18 kg de alimente în plină campanie

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Acum câteva zile publicaţia curentul.info dezvăluia, citând un anunţ de licitaţie organizată de Ministerul Fondurilor Europene, că 6,5 milioane de persoane, "cele mai defavorizate", vor primi pachete de 18 kilograme de alimente exact în perioada alegerilor prezidenţiale, între octombrie şi noiembrie. În plină campanie electorală, această mutare ar avantaja PSD-ul, motiv pentru care a atras imediat critici dure din partea PMP şi PNL, care i-au acuzat pe social-democraţi că intenţionează să mituiască alegătorii în perioada campaniei.

"În goana nebună după voturi pentru prezidenţiabilul Victor Ponta, PSD nu are nici cea mai mică reţinere în a folosi fondurile europene pentru mită electorală mascată. Acest demers ilegal este girat chiar de Ministerul Fondurilor Europene, care a publicat, pe 20 septembrie 2014, un anunţ de licitaţie prin care Guvernul României preciza că doreşte furnizarea de 6.652.986 pachete cu alimente în cadrul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Mai exact, peste 150.000 de pachete cu alimente ar urma sa fie trimise fiecărui judeţ, în valoare totală de 100 de milioane de euro", a transmis miercuri PNL în cadrul unui comunicat de presă.

Liberalii sunt nemulţumiţi de faptul că unii primari vor împărţi în plină campanie electorală pachete conţinând faină, mălai, ulei, zahăr, paste făinoase, conserve de carne şi pate, menţionând, desigur, că ele se datorează mărinimiei guvernului condus de Victor Ponta. De asemenea, PNL susţine că modul în care este organizată această licitaţie ridică serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea ei.

"În primul rând, anunţul a fost publicat pe 20 septembrie 2014, iar data depunerii ofertelor este 2 octombrie 2014, ceea ce înseamnă numai 12 zile pentru pregătirea ofertelor, fapt care încalcă flagrant prevederile Ordonanţei 34/2006, potrivit căreia o licitaţie deschisă are un termen de 52 de zile până la depunere. Este evident că Guvernul calcă în picioare legea pentru a grăbi lucrurile astfel încât pachetele cu alimente să fie gata pentru distribuire fix în campania electorală. Mai mult, contractul prevede ca pachetele să fie trimise la centrele de distribuţie ale primăriilor în maxim 45 de zile de la semnarea contractului. Ca o banală coincidenţă, între 3 octombrie, a doua zi după data limită a depunerii ofertelor, şi cel de-al al doilea tur al alegerilor prezidenţiale sunt exact 45 zile!", se mai arată în comunicat.

"După legalizarea migraţiei politice a aleşilor locali şi rectificarea bugetară care asigură fonduri pentru primari traseişti cu preţul subminării economiei naţionale, asistăm acum la un alt demers de gravitate extremă din partea PSD - cumpărarea bunăvoinţei votanţilor prin pomeni electorale pentru care se folosesc bani europeni. Adevăratul beneficiar al acestei licitaţii nu este cetăţeanul, ci uriaşul aparat de partid al PSD care are ca unic obiectiv câştigarea prin orice mijloace şi cu orice preţ de către Victor Ponta a alegerilor prezidenţiale", concluzionează liberalii, adăugând că autorităţile, Parchetul General şi instituţiile de control abilitate de la Bruxelles trebuie să se sesizeze de urgenţă cu privire la modul în care Guvernul Ponta vrea să deturneze fondurile europene în plină campanie.

Cu o zi în urmă, preşedintele PMP, Elena Udrea, se declara de asemenea indignată de manevrele Guvernului Ponta şi anunţa că va informa instituţiile europene cu privire la modul în care sunt "deturnate fondurile europene de aproximativ 100 de milioane de euro".

În goana nebună după voturi pentru prezidenţiabilul Victor Ponta, PSD nu are nici cea mai mică reţinere în a folosi fondurile europene pentru mită electorală mascată

"În situaţia lui 2014, Victor Ponta a aşteptat campania electorală pentru a achiziţiona aceste alimente şi a le distribui exact în timpul acestei campanii electorale. Cam aşa cumpără voturile PSD de fiecare dată, de data aceasta o face pe bani europeni. Victor Ponta se foloseşte de fondurile europene pentru a mitui electoratul şi a câştiga voturi", a precizat Elena Udrea.

Prezidenţiabilul PMP susţine că va sesiza şi Parchetul pentru a verifica modul în care s-a realizat licitaţia privind achiziţionarea pachetelor de alimente, pentru că "este evident că ea nu respectă prevederile legale".

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, referitor la acuzaţiile Elenei Udrea, că fondurile UE nu sunt folosite în scop electoral, iar orice afirmaţii privind deturnarea acestora reprezintă "dezinformări".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne