Marius Oprea a demisionat din PNL. De vină sunt Iohannis, Antonescu şi Băsescu

Istoricul Marius Oprea, deputat PNL, a decis să-şi dea demisia din formaţiune, nemulţumit fiind de fuziunea cu PDL. Nu este sigur însă dacă se va îndrepta sau nu spre partidul înfiinţat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, PLR, precum au făcut mulţi liberali demisionari în ultima vreme. Oprea vorbeşte, în cadrul unui articol publicat în Observatorul Cultural, despre motivele pentru care a luat această decizie.
Andrei Pricopie
10.08.2014

alte articole

Marius Oprea la sediul ICR (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.08.2014

Istoricul Marius Oprea, deputat PNL, a decis să-şi dea demisia din formaţiune, nemulţumit fiind de fuziunea cu PDL. Nu este sigur însă dacă se va îndrepta sau nu spre partidul înfiinţat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, PLR, precum au făcut mulţi liberali demisionari în ultima vreme. Oprea vorbeşte, în cadrul unui articol publicat în Observatorul Cultural, despre motivele pentru care a luat această decizie.

„Crin Antonescu şi Klaus Johannis au distrus tot ceea ce ar fi fost, după atîţia ani amărîţi, o schimbare de mentalitate şi conduită a omului politic în raport cu cetăţeanul. Un om nepătat şi un neamţ, care în tandem ar fi adus o altă faţă României. Totul s-a petrecut peste noapte. Primul a demisionat, plătind, poate, un post pentru soţia sa – altfel un preţ prea mic, o şansă pierdută de a fi preşedinte al ţării: un nou mod de a spune „Mihaela, dragostea mea” şi de a confunda patria cu o femeie. Ca şi cum am fi putut uita că Traian Băsescu a mai învins un potenţial candidat liberal, pe „Dragă, Stolo”. Al doilea, Johannis, sas fiind, a fost umilit o dată la Bucureşti de tranzacţiile neştiute, probabil, ale lui Crin Antonescu. Acesta demisionase. După care s-a răzgîndit. Degeaba, aşa cum se ştie. Dedesubturile unei demisii răzgîndite care a dat peste cap un partid şi a dus la fuzionarea sa prin absorbţie într-o numită alianţă de dreapta, din care lipseşte tocmai dreapta, de fapt un FSN, din care PNL a rămas doar cu numele, sînt deja istorie. Ea le va judeca, precum şi pe oameni”, a scris Marius Oprea.

În opinia lui Oprea, cauţionarea dispariţiei prin fuziune a valorilor unui partid e greu de imaginat. Pe Klaus Iohannis, acesta susţine că îl înţelege într-un fel - s-a decis să nu renunţe, după ce şi-a plătit singur benzina spre Bucureşti de două ori şi a candidat în prezenţa unui competitor fost demisionar.

„Congresul PNL a fost o bătaie de joc, un fel de Congresul al XIV-lea al PNL. Strecurată între orgoliul lui Johannis şi plictisul lui Antonescu de a conduce o ţară, a venit combinaţia potrivită găsită de Traian Băsescu, între slăbiciune şi vanitate, pentru a fabrica un cal troian, un congres prin care el a pătruns pe uşile deschise în singura cetate necucerită: Partidul Naţional Liberal”, a menţionat Oprea.

Istoricul îl critică dur pe preşedintele Traian Băsescu, pe care îl acuză că a dus ţara în feudalismul democraţiei după ce a învins ultimul oponent - liberalismul. În ciuda faptului că atât conducerea PNL, cât şi PDL, s-au disociat de Traian Băsescu şi PMP, Oprea insistă că şeful statului, după ce a umilit şi mai apoi a cumpărat ieftin creştin-democraţia, a cucerit şi ultimul loc inaccesibil singur sub soare - PNL

„Dacă domnul Johannis va ajunge preşedinte al României, înseamnă, dacă nu mă înşel, că domnul Băsescu va ajunge preşedinte al PNL, iar secretar general, se ştie cine. Din slăbiciune, orgoliu şi şantaj, ultima cetate a picat fără ca Elena să intre sub zidurile Troiei”, a adăugat Oprea.

„M-am decis să demisionez din PNL, după această alianţă cu PDL. Ca urmare a capitulării PNL, demisionez, mai puţin spectaculos şi cu mai mic impact decît Crin Antonescu. Demisionez cu speranţa că liberalismul nu a murit, măcar ca idee a legii bunului simţ. Singura rămasă. O lege la care subscriu oricînd”, a concluzionat Marius Oprea.

Amintim că o serie de liberali au demisionat din PNL şi s-au dus în formaţiunea nou înfiinţată a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru a păstra vie „flacăra liberalismului”, însă foştii lor colegi îi acuză de trădare şi susţin că altele sunt motivele plecării lor.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a enumerat recent motivele "trădării" lor - "relaţii de afaceri cu statul, dosare penale sau promisiuni de funcţii guvernamentale". În opinia liderului liberal, PLR "nu va ajunge nicăieri, va rămâne la stadiul la care este, de vasal al PSD; sunt mercenari ai PSD şi nimic altceva".

Liberalii l-au acuzat pe Tăriceanu, care şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale, că vrea să "rupă" din voturile dreptei, care s-ar fi dus spre candidatul PNL-PDL, Cătălin Predoiu sau Klaus Iohannis, pentru a le oferi premierului Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor